Hlavní obsah

První pacientka, která dostala bamlanivimab, odešla po aplikaci domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký lék bamlanivimab, který má bránit vážnému průběhu nemoci covid-19, dostala ve čtvrtek první pacientka v Česku. Thomayerova nemocnice ji pak bez komplikací propustila domů. Na tiskové konferenci to v pátek oznámilo vedení nemocnice. Žena dostala lék krátce po nákaze, bylo u ní riziko, že by mohla mít těžší průběh nemoci.

Návštěva Andreje Babiše v Thomayerově nemocnici Video: Novinky

 
Článek

Nemocnice obdržela 500 ampulí léku. Podle potřeby ho pro pacienty dostanou i další nemocnice.

Babiš kritizoval ministerstvo zdravotnictví za přístup k novým lékům proti covidu

Domácí

Lék bamlanivimab je určený pro pacienty s rizikovými faktory, kteří by mohli mít těžký průběh nemoci, skončit v nemocnici a je u nich i riziko úmrtí. Dostávají ho krátce po nakažení.

Medikament obsahuje takzvané monoklonární protilátky, které znemožňují viru vstoupit do buněk. Napodobují tak činnost imunitního systému a zmenšují rozsah poškození plicní tkáně. Podle výrobce omezuje bamlanivimab riziko hospitalizace a úmrtí o 70 procent.

„Včera (ve čtvrtek) dostala lék první pacientka. Doufáme, že jí to pomůže. V klinických studiích šest ze sedmi pacientů, kteří by se dostali do nemocnice, se do ní díky této preventivní léčbě nedostanou,” uvedla v pátek přednostka pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková.

Nemocnice vyvíjí i vlastní léky

Podle ní nemocnice nečeká jen na léky z ciziny, ale ve spolupráci s vědci a lékařskými fakultami vyvíjí i léky vlastní. Nyní se zkouší klinicky molekuly, které by mohly být účinné u těžších forem nemoci, přiblížila Vašáková.

Bamlanivimab se píchá do žíly. Lékaři pak hodinu pacienta pozorují, poté odchází domů. První pacientka neměla žádné komplikace. Podle zástupců Thomayerovy nemocnice jsou „indikace zatím poměrně omezené”, bamlanivimab označili za průlom v léčbě. Česko by mohlo dostat i lék od firmy Regeneron a další přípravky.

Premiér Andrej Babiš (ANO), který v pátek ráno nemocnici navštívil, na tiskové konferenci zkritizoval klinickou skupinu ministerstva zdravotnictví za rozhodování o nových lécích proti covidu. Podle předsedy vlády je její přístup velice rezervovaný. Chce o tom mluvit s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

„Mě dost mrzí, že klinická skupina ministerstva zdravotnictví se k těmto lékům staví velice rezervovaně. Indikace byly velice zúžené. Je to chyba,” uvedl Babiš. Podle něj Česko dostalo nabídku 10 500 dávek bamlanivimabu, objednalo jich 2500.

Babiš k nasazení ivermektinu: Studie jsou důležité, ale nemáme čas

Koronavirus

Léku od firmy Regneron mohlo získat 20 tisíc dávek a v březnu má dorazit 4000 dávek, řekl premiér. „Klinická skupina by měla slyšet i na odborné znalosti lidí z jednotek intenzivní péče. Pokud jsme vydali 15 miliard na roušky a respirátory, nemáme šetřit na těchto látkách,” dodal Babiš. Podle něj je přístup absurdní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám