Hlavní obsah

Konec ve Sněmovně v nedohlednu. Jednání může trvat i několik dní

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k projednání novely pandemického zákona začala v úterý v 10 hodin ráno. Ani o 20 hodin později to na její ukončení nevypadá. Poslanci se kvůli obstrukcím ze strany hnutí SPD a zdlouhavým vystoupením jejich členů nedostali ještě ani ke schválení pořadu schůze, natož k samotnému projednávání novely. Kdy by se Sněmovna mohla dostat k hlasování o novele, není jasné.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala

Článek

Úterní mimořádná schůze k pandemickému zákonu se téměř s jistotou stane zatím nejdéle trvajícím jednáním od ustanovení Sněmovny v tomto volebním období. Od voleb nejdéle poslanci jednali o důvěře vládě premiéra Petra Fialy (ODS), a to zhruba 23 hodin. Nynější mimořádní schůze trvá zatím 20 hodin. Zásluhu na tom mají poslanci opozičního hnutí SPD, kteří jednání natahují nejrůznějšími obstrukcemi.

SPD „opozičním okénkem“ zablokovala jednání Sněmovny

Domácí

Ačkoliv koaliční poslanci na návrh předsedy lidovecké frakce Marka Výborného zvládli odhlasovat omezení doby, po kterou mohou řadoví poslanci řečnit, na dvakrát pět minut, opozice se s tím spolehlivě vypořádala. Na předsedy poslaneckých klubů a stran se totiž toto omezení nevztahuje. Mimoto se omezení řečnické doby vztahovalo pouze k diskusi o legislativní nouzi, nikoliv třeba k pořadu schůze nebo samotné diskusi o novele.

Koaliční poslanci jsou ovšem připraveni trpělivě poslouchat proslovy opozičních poslanců tak dlouho, jak bude třeba. Jednání by se proto mohlo táhnout i více dní.

První dílčí hlasování po téměř 11 hodinách

Velkou zásluhu na protahování schůze si připsali šéf SPD Tomio Okamura a předseda poslanců tohoto hnutí Radim Fiala, kteří svého přednostního práva pořádně využívali. Okamura doposud řečnil zhruba pět hodin, vzhledem k průběhu schůze však lze předpokládat, že nejde o konečnou bilanci.

Poslanci se k prvnímu zásadnějšímu hlasování dostali až krátce před jedenáctou hodinou večerní, tedy více než po 10 hodinách od začátku schůze. Tehdy dle očekávání koaliční většina prohlasovala, že novela pandemického zákona bude projednána zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Po schválení této záležitosti se otevřela rozprava k pořadu schůze, ve které opět vystupují pouze poslanci SPD se svými návrhy na zařazení dalších bodů k projednání. Opoziční poslanci přitom i nadále pokračují v natahování jednání, když velmi obsáhle a podrobně zdůvodňují, proč by se Sněmovna měla zabývat právě jejich návrhem. Za to je opakovaně napomínají řídící schůze.

„45 minut na zdůvodňování návrhu je nadužívání času. Důvodovou zprávu si poslanci mohou přečíst. Respektujte jednací řád Sněmovny, kde je uvedeno, že bod má být uveden stručně,“ prohlásil například místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) směrem k poslancům SPD poté, co se ujal řízení schůze. Vystřídal již viditelně unavenou Věru Kovářovou (STAN).

Noční proslovy poslanců SPD mnohdy, a to nehledě na denní dobu, připomínají pohádku na dobrou noc, jelikož řada poslanců SPD zdůvodnění čte z připravených dokumentů velmi rozvláčným tempem.

Demonstrace před Sněmovnou: Jeden zraněný policista, šest zadržených

Stalo se

Vzhledem k dosavadnímu průběhu schůze není jasné, kdy by mohlo jednání zdárně skončit. Lze očekávat, že vládní strany, které mají ve Sněmovně pohodlnou většinu, si vše prosadí. Otázkou ovšem je, kdy se tak stane.

Poté, co všichni přihlášení řečníci z řad opozice vznesou své návrhy k projednání, přijde na řadu hlasování o programu schůze. Teprve poté se poslanci budou moci pustit do diskuse k novele pandemického zákona, kvůli níž se tato mimořádní schůze koná. I zde však lze očekávat další obstrukce a zdlouhavá vystoupení ze strany opozice, která s navrženou podobou zákona nesouhlasí.

Opozice zkouší přehlasovat koalici. Neúspěšně

Koaliční poslanci však musí být i přes únavu v pozoru, protože hrozí, že se opozice již poněkolikáté pokusí vyvolat procedurální hlasování ve chvíli, kdy existuje šance k přehlasování koaliční většiny.

O to se pokusil od úterního rána předseda poslanců SPD Fiala již dvakrát. Poprvé se pokusil jednání zmařit ve chvíli, kdy se konala Bezpečnostní rada státu a nebylo jisté, zda je v jednacím sále dostatek vládních poslanců.

Souboj ve Sněmovně. Šéfové klubů kvůli obstrukcím SPD drží služby

Domácí

Podruhé se pokusil Fiala přerušit schůzi k novele pandemického zákona do 1. září 2022 krátce před půlnocí, když vyzval k procedurálnímu hlasování.

Oba pokusy Fialovi zmařil a koalici podržel předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný, který pohotově hned po zaznění Fialova požadavku vznesl protinávrh a žádost o přerušení schůze na jednu či tři minuty, čímž získal čas pro to, aby koaliční poslanci stihli doběhnout k hlasování zpět do jednacího sálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám