Hlavní obsah

SPD „opozičním okénkem“ zablokovala jednání Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci se v úterý sešli kvůli novele pandemického zákona. Mimořádné jednání, které iniciovala vládní většina SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráti se STAN, začalo v úterý v 10 hodin a přelilo se kvůli obstrukcím ze strany hnutí SPD i do středečního dne. Opoziční poslanci zdlouhavě řečnili u pultíku a v nestřežených chvílích se pokusili vyvolat hlasování o přerušení schůze. Novinky jednání sledovaly v on-line reprotáži.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 1.2.2022 Video: PSP

 
Článek

Druhý den jednání Sněmovny o pandemickém zákonu, které blokují obstrukce SPD, můžete sledovat v nové reportáži zde.  

6:32 - Poslanci SPD i nadále pokračují v navrhování nových bodů do programu schůze.

6:09 - Opoziční hnutí ANO nesouhlasí s podobou novely pandemického zákona a v hlasování ji nepodpoří, řekl předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Ohradila se současně proti tvrzením některých poslanců, že i ANO obstruuje jednání.

5:51 - Ministr Jurečka si vzal slovo. „Když tu poslanec pro zdůvodnění svého bodu hovoří déle než hodinu, předčítá čísla evropských směrnic, které s tím navrhovaným zákonem nemají nic společného, tak to opravdu postrádá logiku,” prohlásil s tím, že normální poslanec je schopný bod zdůvodnit za maximálně dvacet minut.

Vyčítá také Okamurovi, že se jeho hnutí chová obstrukčně a poslanci nerespektují jednací řád, který uvádí, že body mají být zdůvodněny stručně.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda SPD Tomio Okamura (vlevo) a předseda poslaneckého klubu jeho strany Radim Fiala v úterý na schůzi Sněmovny.

5:40 - Šéf SPD Tomio Okamura okamžitě využil situace, kdy řídící schůze Skopeček odebral slovo poslanci Okamurova hnutí, k dalšímu natahování schůze. Rozpitvává krok místopředsedy Sněmovny.

5:36 - Většinu nočních proslovů poslanců SPD si vyslechl kromě řadových poslanců také přítomný vicepremiér vlády a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), který průběh neúnavně glosuje na svém Twitteru.

5:30 - Řídící schůze a místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) po opakovném napomenutí odebral slovo poslanci SPD Oldřichu Černému. Skopeček jej několikrát napomenul, aby mluvil k věci a nezdržoval jednání. Poslanec ve svém návrhu bodu například četl definice pojmů.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala okamžite zareagoval tím, že řídící schůze opozici cenzuruje. Chce o Skopečkově postupu hlasovat. Námitku ovšem poslanci hlasováním zamítli.

5:23 - Poslanci už jednají téměř 19,5 hodiny. Ještě se nedostali ani ke schvalování pořadu schůze, natož k samotnému projednávání novely pandemického zákona. Kdy se tak stane, není jasné. Aktuálně poslanci SPD od půlnoci stále načítají, někteří doslova, své návrhy bodů k zařazení na program schůze.

4:11 - „45 minut na zdůvodňování návrhu je nadužívání času. Důvodovou zprávu si poslanci mohou přečíst. Respektujte jednací řád Sněmovny, kde je uvedeno, že bod má být uveden stručně,“ vyzval opoziční poslance z SPD, kteří jednání neúměrně protahují řídící schůze Jan Bartošek (KDU-ČSL).

4:03 - Únava již zmáhá přítomné poslance. Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN), která řídí schůzi, viditelně bojuje s únavou, zatímco u pultíku už půl hodiny velmi rozsáhle řeční poslanec SPD Jan Síla.

Kovářová jej vzhledem k brzkým ranním hodinám vyzvala, aby po několika desítkách minut přednesl svůj návrh na zařazení bodu na program schůze. „Velmi se omlouvám. Máme 3:56, absolutně vás nechci omezovat, ale již jste velmi podrobně učinil své odůvodnění. Máme dobu, která je normálním lidem vyčlěněna ke spánku. nechci vás omezovat ve vašich právech, ale pokud máte návrh na bod programu, vyzývám vás, abyste tak učinil,” apelovala na poslance Sílu.

3:14 - Schůze trvá již 17 hodin. U řečnického pultu se střídají poslanci SPD se svými návrhy na rozšíření programu schůze.

1:05 - Poslanci SPD zdlouhavě navrhují k projednání nejrůznější zákony. Padl například návrh na rozšíření počtu státních svátků.

0:06 - Počínání hnutí SPD a jejího předsedy Tomia Okamury během probíhající mimořádné schůze opět kritizuje lidovecký poslanec a bratr šéfa SPD Hayato Okamura. Svého příbuzného označuje za „kazisvěta”.

0:02 - Poslanci odmítli přerušení schůze k novele pandemického zákona do letošního 1. září. Proti přerušení bylo 74 poslanců ze 134 přítomných. Pro odsunutí bodu naopak bylo 58 zákonodárců.

Schůze tak bude pokračovat.

23:58 - Předseda poslanců KDU-ČSL Marek Výborný přednesl protinávrh, v němž žádá, aby schůze k novele pandemického zákona probíhala nadále, a to i v dalších dnech. Podle Výborného si návrh „zaslouží projednat, když už mu (poslanci) věnovali 13 hodin diskuse”. Jeho návrh je ovšem nehlasovatelný, protože už uplynula doba, kdy o něm mohli poslanci hlasovat.

Výborného návrh však splnil účel, oddálil totiž hlasování návrhu vzneseného Fialou (SPD) než do jednacího sálu doběhnou koaliční poslanci.

23:57 - Fiala (SPD) navrhnul přerušení schůze do 1. září 2022 a žádá o okamžité hlasování. Procedurální hlasování vyvolat ve chvíli, kdy se domníval, že v sále je méně koaličních poslanců, tak jako se o to opozice pokusila už několikrát. V takových chvílích, jak se ukázalo v minulosti, má opozice šanci přehlasovat koalici, která má jinak ve dolní komoře parlamentu většinu.

23:32 - Po zhruba hodinovém proslovu Okamury navrhuje nyní body k programu šéf poslanců SPD Radim Fiala.

Jednání, během něhož poslanci neprobrali kvůli obstrukcím téměř nic, trvá již více než třináct a půl hodiny.

23:21 - K několik hodin trvajícím proslovům Okamury se na Twitteru vyjadřuje vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

23:01 - Okamura stále obsáhle popisuje jím navrhované body. Jde mu například o projednání údajného porušování dohod mezi koalicí a opozicí, připomíná opakovaně také dle něj nedostatečný počet návrhu předložených vládními stranami.

Zkritizoval také návrh předsedy lidoveckých poslanců Marka Výborného, aby poslanci hlasovali o hodinové přestávce pro SPD. Označil to za „totalitní manýry”.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstranti vydrželi před Sněmovnou do nočních hodin

22:33 - Slovo si vzal předseda SPD Tomio Okamura, který během dnešní schůze řečnil už několik hodin. „Opozice nám ve čtvrtek zatrhla opoziční okénko, tak my si to teď uděláme tady,” uvedl své další vystoupení Okamura.

Bude chtít zařadit návrhy SPD, jež měly být projednány v opozičním okénku. Ty se týkají obecného referenda, zdanění nadnárodních korporací či návrh zákona, který opoziční hnutí přezdívá „Můj dům, můj hrad”.

22:30 - Poslanci po zhruba hodině a půl dlouhé pauze opět usedli do lavic. Nyní budou zákonodárci diskutovat o programu schůze.

22:15 - Kvůli pokračujícímu jednání grémia Sněmovny se poslanci znovu sejdou až ve 22:30, oznámila místopředsedkyně dolní komory parlamentu Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

20:51 - Hnutí SPD si bere hodinovou přestávku na poradu klubu, ta skončí ve 21:50. Řídící schůze Jan Bartošek nevyhoví návrhu šéfa poslanců KDU-ČSL Marka Výborného, aby se o přestávce pro SPD hlasovalo.

Po skončení přestávky se sejde grémium Sněmovny, aby se do 22:15 radilo o dalším postupu.

20:46 - Šéf lidovecké frakce Marek Výborný vzhledem k obstrukčnímu chování SPD nechce opozičnímu hnutí dopřát přestávku. Vyzval přítomné poslance v sále, aby hlasovali o tom, zda má SPD na přestávku nárok.

20:46 - Šéf lidovecké frakce Marek Výborný vzhledem k obstrukčnímu chování SPD nechce opozičnímu hnutí dopřát přestávku. Vyzval přítomné poslance v sále, aby hlasovali o tom, zda má SPD na přestávku nárok.

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), který aktuálně řídí schůzi, sezval předsedy poslanckých klubů k poradě o dalším postupu.

20:44 - Slovo si vzal předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Postěžoval si, že je škoda, že novelu pandemického zákona Sněmovna neprojedná ve standardní lhůtě ve třech čteních. Požádal o hodinou přestávku na poradu klubu SPD.

20:43 - Poslanci schválili projednání novely pandemického zákona ve stavu legislativní nouze, tedy zrychleně. Pro se vyslovilo 81 ze 138 přítomných poslanců. Proti hlasovalo 20 poslanců, konkrétně 19 poslanců SPD a jeden poslanec ANO.

20:41 - Poslanci se po téměř 11 hodinách dostali k hlasování o trvání stavu nouze.

20:26 - U řečnického pultu se střídají poslanci SPD. Mají za to, že projednání novely pandemického zákona ve stavu legislativní nouze není na místě.

19:41 -  SPD dále blokuje projednávání pandemické novely, vystoupit chtějí všichni poslanci zvoleni za hnutí do Sněmovny.

Ve Sněmovně zmar. Absentéři z koalice a obstrukce ANO a SPD

Domácí

19:13 - Schůze trvá již necelých 9 hodin, poslanci ale zatím neodhlasovali ani to, zda budou novelu pandemického zákona projednávat ve stavu legislativní nouze. Dále je čeká ještě hlasování o pořadu schůze a hlasování o novele samotné.

18:36 - Okamura opustil řečnický pultík, střídají ho ale další poslanci. V kuloárech se již mluví o tom, že se jednání protáhne do ranních hodin. Ve hře také je, že novelu poslanci v tomto jednacím dni neprojednají.

18:33 - Šéf lidovců Marian Jurečka reagoval na Okamurovo vystoupení na Twitteru. „Už se to začíná malinko opakovat,” napsal.

18:32 -  Okamura u řečnického pultíku pokračuje ve svém projevu další hodinu. S jeho dopoledním vystoupením tak řeční už bezmála čtyři hodiny.

17:51 - Zdá se, že se kvůli dlouhým projevů SPD začínají naplňovat dřívější vtipy o tom, že poslanci ve Sněmovně stráví celou noc, a tak budou potřebovat i spacáky. „Na dlouhé jednání jsem připraven,” sdílel na Twitteru snímek Petr Letocha (STAN).

Spacáky s sebou. Poslanci opět půjdou na noční směnu

Domácí

17:32 -  Po zhruba čtyřhodinové pauze se k řečnickému pultíku vrátil opět šéf SPD Tomio Okamura.

„Vládní koalice přistoupila k perzekuci a odhlasovala si zkrácení řečnické doby. Musím tak skutečně přistoupit k další odborné argumentaci,” začal svůj další proslov.

17:00 - U řečnického pultíku se dále střídají poslanci SPD. „Budu si pamatovat, kdo protlačil přes veškerý odpor legislativní nouzi. Řešme zákon ve standardním režimu, proberme ho, “ vyzval své kolegy například Jiří Kobza.

Týden zmaru. Opozice stále blokuje parlament

Domácí

16:30 - Po přerušení jednání si slovo vzala Vildumetzová (ANO). „Vláda spoléhá na to, že omikronem epidemie v Česku končí,” míní zástupkyně ANO.

16:27 - Výbornému se sněmovní manévr povedl. „Konstatuji, že byla schůze přerušena a začne za dvě minuty,“ uvedla na základě hlasování místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

16:26 - U řečnického pultíku ho vystřídal šéf lidoveckých poslanců Výborný, který pomalu přečetl protinávrh, aby byla schůze přerušena na tři minuty, a získal tak potřebný čas pro návrat dostatku koaličních zástupců.

16:25 - Šéf klubu SPD Fiala navrhl přerušení schůze, lhůtu však neupřesnil. Vzhledem k tomu, že se totiž současně koná jednání Bezpečnostní rady státu, nebylo jisté, zda je vládních poslanců v sále dostatek.

16:06 - Už více než hodinu mluví Radim Fiala (SPD). V projevu se dotkl také situace v dalších evropských státech. „Vidíme, že demonstrace proti epidemiologickým opatřením jsou po celé Evropě. A jestli to nevíte, tak ve Francii už je například dva roky nouzový stav,” prohlásil na plénu.

14:40 - K řečnickému pultíku přišel dále šéf poslanecké klubu SPD Radim Fiala. „Připojuji se k obstrukci proti pandemickéu zákonu. Jsem přesvědčen, že je protiústavní. Pošlapává práva a svobody občanů v České republice. Svobodu si musíme hájit za každou cenu,“ prohlásil.

14:26 - Na řadu se dostala šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová. „Zákon rozděluje společnost. Mohli jsme to vidět minulý týden, kdy se na demonstraci objevila šibenice. To je symbol, který do demokratického světa nepatří. Tím to ovšem nekončí, šibenice se objevila i před domem Iva Vondráka. A to je opravdu za hranou,“ řekla.

Podrazy kvůli nezvolení Havlíčka dělat nebudu, dušuje se Schillerová

Domácí

Současně uvedla, že by se předloha měla projednat ve standardním režimu, nikoli ve stavu legislativní nouze. „Je potřeba návrh pořádně probrat, musíme naslouchat i názoru veřejnosti. (...) Epidemiologická situace vládu nyní nikam netlačí, na diskusi je čas,“ doplnila.

14:18 - Sněmovna na návrh šéfa poslanců KDU-ČSL Marka Výborného schválila zkrácení doby, po kterou mohou jednotliví poslanci mluvit, na dvakrát pět minut. „Je zde důvodný zájem na tom, abychom jednání vedli racionálně a v přiměřených časových možnostech,“ uvedl na plénu.

13:59 - Policie na demonstraci ve Sněmovní ulici zadržela čtyři lidi, podle mluvčího pražských policistů Jana Daňka napadali policisty.

Demonstrace před Sněmovnou: Jeden zraněný policista, šest zadržených

Stalo se

13:52 - Na plénu jako další vystupuje poslanec SPD Jaroslav Bašta. Uvedl, že zkrácené projednávání považuje za „silový“ režim. „Mají sto osm hlasů. Takže jak už jsme slyšeli, tak to prosadí,“ řekl.

13:51 - Jako další měl s přednostním právem vystoupit šéf klubu SPD Radim Fiala. V sále ale nebyl, a proto jeho přihlášení propadlo.

13:50 - Více než tři hodiny mluvil Tomio Okamura. Slíbil však, že se ještě znovu přihlásí o slovo.

13:41 - Poté, co Okamura strávil u řečnického pultíku bezmála tři hodiny, reagovala mluvčí SPD Barbora Šťastná na dotaz Novinek, jak dlouho bude ještě projev jejího šéfa trvat, neurčitě. „Až do padnutí těla. Doslova,” napsala.

13:21 - Na jednání dorazil i expremiér Andrej Babiš (ANO), který uvedl, že ho několikahodinový projev Okamury baví. „A připravuji se na účast ve výborech,” napsal také na Twitteru.

13:15 - V současnou chvíli vystupuje se svým projevem již dvě a půl hodiny Tomio Okamura. Nemluví však jen k tématu novely, ale nadále kritizuje i vládní priority.

„Třetí prioritou je, že chcete hledat ptáka, národního ptáka. Ne, že bych v politice byl dlouho jako mnozí tady, ale je to podle mě nejhorší nástup vlády, který jsem kdy tady zažil od roku 1989," prohlásil Okamura.

12:17 - Na projev Okamury reaguje na sociálních sítích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Potřebujeme novelizovaný, platný a hlavně kvalitní pandemický zákon. Dnes o tom diskutujeme na mimořádné schůzi Sněmovny. Škoda že to nechápe pan Okamura, který si dolní komoru plete s vlastním šapitó,” napsal.

12:13 -  Ve Sněmovně již hodinu a půl řeční šéf SPD Tomio Okamura.

11:33 - V projevu už bezmála hodinu pokračuje Tomio Okamura. Kvůli kritickému projevu se do něj pustil i jeho vlastní bratr Hayato Okamura (KDU-ČSL). „Tomio právě mluví ve Sněmovně, jako by měl jasné zadání z Kremlu co nejvíce rozdělit a paralyzovat českou společnost. V kritické situaci podrývá bezpečnost naší země a jejích občanů,“ uvedl na Twitteru.

11:24 – Výborný dále potvrdil, že chce koalice omezit dobu, po kterou budou moci poslanci řečnit u sněmovního pultíku. „Platí jasné pravidlo, že opozice má být slyšena. Nemůže ale dlouhodobě obstruovat a bránit tomu, aby mohla Sněmovna přijímat zákony,“ uvedl lidovec.

SPD zazdila celý jednací den Sněmovny. Můžeme jim to oplatit, pohrozil Benda

Domácí

„Je proto zjevný důvod k tomu, abychom omezili dobu na obecnou rozpravu pro jednotlivé poslance. To také učiníme. S trpělivostí všech koaličních stran dotáhneme celé jednání do úspěšného konce,“ doplnil.

Není však podle něj stále jasné, na jak dlouho se řečnická doba omezí. Podle původních očekávání mělo jít o dvakrát pět minut pro řečníka – v obecné a v podrobné rozpravě.

11:03 - V tiskovém atriu mezitím vystoupili na brífinku zástupci koalice SPOLU a Pirátů s hnutím STAN.

„Pandemický zákon nám umožňuje nejít cestou nouzového stavu. Netušíme, jaká bude situace na podzim. Za zvládání pandemie je odpovědná vláda. A my jsme garantovali, že se budeme chovat zodpovědně. Pandemický zákon tak budeme mít v ruce v případě, že by se situace nevyvíjela tak, jak chceme,“ řekl na brífinku šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

10:52 - Na Malostranském náměstí před budovou dolní komory mezitím proti novele demonstrují příznivci iniciativy Chcípl PES. Na náměstí vztyčili i několik maket šibenic.

Demonstrace před Sněmovnou: Jeden zraněný policista, šest zadržených

Stalo se

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) snímek sdílel a podotkl, že diskuse podle něj může být ostrá, ale nesmí sklouznout k výhrůžkám proti zdraví. „Je čas upravit zákony tak, aby se týkaly i 'projevů nenávisti',” napsal na Twitteru.

10:45 - Jako první si vzal slovo šéf SPD Tomio Okamura. „Chtějí prosadit pandemický zákon, protože nechtějí, aby to byl nouzový stav,” zdůvodňoval předložení novely ze strany vlády.

10:41 - Poslanci začali debatovat o tom, zda budou předlohu nadále projednávat ve stavu legislativní nouze.

10:00 - Schůze je přerušena do 10:30.

10:00 - Předsedající schůze Věra Kovářová (STAN) oznámila, že poslanecké kluby koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) požádaly o pauzu na jednání v délce 30 minut.

10:00 - Začalo jednání Poslanecké sněmovny.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu.

Změnami pandemického zákona se zákonodárci poprvé zabývali minulé úterý. Podobně jako tehdy se i nyní v okolí Sněmovny sešli příznivci hnutí Chcípl PES, kteří zákon kritizují.

Šibenice před Sněmovnou je přestupek

Krimi

Hnutí SPD ale tehdy projednání v rámci možností standardního jednání vetovalo, a vládní poslanci proto svolali schůzi mimořádnou.

Boj o zkrácené projednání

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala však již avizoval, že poslanci za SPD v obstrukcích novely hodlají pokračovat. Fiala tvrdí, že jde pouze o jinak pojmenovaný nouzový stav, jako jehož náhrada zákon původně vznikl.

Očekává se proto, že především zástupci SPD vystoupí s dlouhými projevy. Avšak pouze za předpokladu, že koaliční poslanci neomezí řečnické doby, jak už avizoval šéf poslanců ODS Marek Benda pro Novinky.

Týden zmaru. Opozice stále blokuje parlament

Domácí

Hrát se nyní přitom bude zejména o to, jestli bude novela projednána zkráceně ve stavu legislativní nouze, jak požadují vládní strany, či nikoli.

Zdravotní výbor současně minulý týden doporučil časovou platnost do konce listopadu, na čemž panuje shoda napříč stranami.

Nynější znění zákona stanovuje, že platnost těchto ustanovení skončí 28. února.

S jakými změnami novela přichází

Vládní novela mimo jiné předpokládá, že mimořádná protikoronavirová opatření vydaná podle pandemického zákona budou moci zahrnout širší okruh činností než teď.

Současně budou moci úřady nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům.

Fiala: Novela pandemického zákona bude platit jen letos

Domácí

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví oznamovat podle předlohy lidem bez rozhodnutí i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou.

Mezi změnami je i možnost pro ministerstva obrany a vnitra vydávat opatření pro své resorty.

Výběr článků

Načítám