Hlavní obsah

Konec justiční krize: Soudci se místo šesti miliard spokojí s miliardou

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Zástupci vlády se v pátek večer dohodli s hlavami justice na kompromisu ohledně zpětného vyplácení platů soudcům. Ti by kvůli špatnému výpočtu mohli nárokovat víc jak šest miliard za ušlé platy. Nakonec ale ustoupili a souhlasili, že jim bude vyplacena pouze část této částky ve výši asi 1,2 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) hovoří na tiskové konferenci po jednání o dorovnání platů v justici. Za ní stojí zleva nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, prezident státních zástupců Zdeněk Matula a ministr Jiří Dienstbier.

Článek

„Obě strany ustoupily nějakým způsobem. Scházíme se zhruba na půli cesty, soudci a státní zástupci v podstatě zapomenou na doplatek platů, co se týče trojnásobného koeficientu, stát by na druhou stranu doplatil rozdíl v platové základně, přičemž u soudců a státních zástupců se předpokládá, že nebudou podávány žádné žaloby v těchto věcech,“ oznámil na tiskové konferenci po dvouhodinovém jednání nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) doplnila, že se bude jednat o celkem 1,2 miliardy korun, které se budou vyplácet všem soudcům a státním zástupcům oproti podpisu dohody o narovnání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Postup musí schválit vláda

Přitom podle ní se na pátečním jednání ukázalo, že pokud by soudci neustoupili ve svých žalobách, mohl by jim stát nakonec vyplácet až přes šest miliard. To je ještě vyšší částka, než o které se dosud hovořilo. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek přitom uváděl, že by soudci na základě svých nároků mohli dostat až pět miliard korun. [celá zpráva]

Nově dohodnutý postup musí ještě v pondělí schválit vláda. Válková však uvedla, že by s tím neměl být problém. Očekává, že by i šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) mohl souhlasit s částkou 1,2 miliardy, neboť ztráta mohla být i vyšší.

„Doufám, že argumenty, které mu předestřeme, ho přesvědčí, že tu miliardu a 200 miliónů může ze svých rezerv uvolnit,“ uvedla Válková.

Babiš v pátek večer v České televizi neřekl, jestli dohodu podpoří, nebo ne. Podle něj bude vše záviset na pondělním rozhodnutí vlády. Nedovede si ale prý představit, že pokud soudci podali zhruba třináct set žalob, bude každý z nich uzavřenou dohodu respektovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám