Hlavní obsah

Sobotka: Babiš návrh na odvolání Válkové nepřinesl, ta musí vyřešit krizi v justici

– Praha
Novinky, Václav Lang

Premiér Bohuslav Sobotka zatím nehodlá odvolávat ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO), jak se o tom spekuluje. Tedy alespoň do doby, než mu Válkové stranický šéf Andrej Babiš předloží návrh na její vyhazov. Stále tak podle něj platí, že bude chtít po stávající ministryni, aby řešila aktuální krizi v justici, v rámci níž stát bojuje o miliardy.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Platí, že jsem zatím nedostal od předsedy hnutí ANO v souladu s koaliční smlouvou žádný návrh na to, abych inicioval a provedl změny ve vládě,“ prohlásil premiér ve čtvrtek na neformální snídani s novináři.

Spekulace kolem Válkové nechtěl příliš komentovat. Podobně se v úterý zachoval i Válkové stranický šéf Andrej Babiš, který se odmítl otevřeně postavit za ministryni, čímž dohady ještě přiživil. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpětné doplácení až pěti miliard

Sobotka nicméně uvedl, že pokud by vicepremiér a šéf ANO chystal změny na postu ministryně spravedlnosti, měl by o nich rozhodnout co nejrychleji.

„Teď primárně má paní Válková za úkol, aby řešila krizi v justici,“ poukázal Sobotka na závažnou situaci, kdy si soudci stěžují v souladu s výrokem Nejvyššího soudu na to, že řadu let dostávali kvůli chybnému výpočtu ministerstva práce a sociálních věcí nižší platy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Podle Sobotky by náklady na zpětné vyplácení mezd mohly stoupnout až na pět miliard korun. Stát už navíc kvůli tomu zažalovalo přinejmenším 1300 soudců, a pokud by skutečně došlo na vypořádávání těchto žalob, zahltila by se justice a státu by ještě vzrostly náklady na soudní řízení. [celá zpráva]

„V případě, že by stát prohrál, tak by musel ještě platit dodatečné výdaje. To znamená, že bychom nad rámec těch platů museli ještě doplácet náklady spojené s žalobami, což by výrazným způsobem situaci prodražilo,“ upozornil Sobotka.

Válková se obrátí na soudce Jirsu

Jedinou cestu, jak z krizové situace vyjít s co nejmenší ztrátou, zatím našla vláda v podobě ústavní stížnosti. Tu by ovšem musel podat jediný člověk, předseda okresního soudu Brno Venkov Petr Jirsa. Ten totiž soudil původní žalobu jedné ze soudkyň ohledně špatně vyčíslené mzdy.

Vláda proto podle Sobotky zřejmě v pondělí pověří Válkovou, aby se na Jirsu oficiálně obrátila a požádala jej o podání ústavní stížnosti. Tím by soudce paradoxně šel sám proti sobě, neboť by rozporoval rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně špatně vypočtených platů.

Ještě předtím se v pátek na ministerstvu spravedlnosti sejdou zástupci koaličních stran společně s hlavami justice, aby se pokusili najít další možná řešení sporu, který podle premiéra nemá precedent.

Pokud by nakonec stát přece jen musel vyplatit soudcům horentní sumy, počítá Sobotka se škrtáním ve výdajích státu. „V případě, že by zde vyplynula nutnost platit nějaké dodatečné výdaje nad rámec toho, co jsme měli ve státním rozpočtu, tak přirozeně budeme u všech typů výdajů hledat úspory uvnitř rozpočtu,“ řekl Sobotka.

Reklama

Související články

Soudci a politici dostanou dvě miliardy

Soudci, žalobci, ale také politici zatnou ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) do letošního rozpočtu nečekaně téměř dvoumiliardovou sekeru, s níž vláda...

Výběr článků

Načítám