Hlavní obsah

Konec anarchie. Praha chce zatočit s močením na veřejnosti

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Magistrát hl. m. Prahy se rozhodl razantněji zasáhnout proti lidem, kteří si odskočí na malou, kde se jim zlíbí. Zápach zvláště kolem některých zastávek MHD je podle nich neúnosný. Řešením by mohla být až tisícikorunová pokuta a speciální čištění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Trochu úsměvnou se zdála být žádost magistrátu určená pražským strážníkům, aby vypracovali seznam lokalit, kde je největší problém se znečištěním prostranství lidskou močí, a návrh opatření, jak tato přestupková jednání represivně postihnout. Většina strážníků by totiž ve svých rajónech nahlásila nejraději všechny ulice, a navíc se vyskytl problém, jak vlastně rozlišit moč lidskou a zvířecí .

„V tom seznamu by byly téměř všechny ulice na Starém Městě. Ale my jsme se snažili sestavit spíše seznam ulic, kde je problém nejpalčivější a ve kterých by s tím šlo něco dělat. Když strážník někoho přistihne při močení na veřejném prostranství, jedná se o přestupek, za který může uložit i tisíc korun pokutu. Ale jinak moc nástrojů, jak to úplně vymýtit, nemáme,“ řekl Právu náměstek ředitele Městské policie hl. m. Prahy Ludvík Klema.

Navíc existují momenty, kdy nelze vykonání potřeby ve veřejném prostoru postihovat. „Zákon v tomto pamatoval na děti do 15 let, které mohou vykonat svou potřebu beztrestně prakticky kdekoli. A pak také, ocitne-li se člověk ve stavu krajní nouze. Tedy že by to například jinak pustil do kalhot. Za to také nemůže být postižen. Nicméně to je na objektivním posouzení strážníků. Jde-li například o profesora jedoucího ze školy, který to nemohl vydržet, zřejmě nebude pokutován. Mohlo by se zdát, že jde o marginalitu, ale problém s močením na veřejnosti naši strážníci řeší opravdu často,“ připustil závažnost problému Klema.

Ostuda před cizinci

Představitelům města vadí, že jak tuzemští cestovatelé, tak turisté musí dýchat výpary, jejichž příčinou, zvláště v okolí zastávek, kde se lidé chtě nechtě zdržují, je právě lidská moč. Řešení problému má podle nich dvě roviny. Důsledněji postihovat ty, kteří si takzvaně odskočí na veřejnosti, kde se jim zrovna zlíbí, a nějakým způsobem z trávníků, chodníků a omítek domů dostat zdroj zápachu, který klasický uklízecí stroj nemá šanci zlikvidovat.

„Nápad vzešel jednoduše z toho, že mi vadí, že ve městě domy páchnou močí. Nicméně bylo to zadáno, abychom znali způsob, pokud nějaký existuje, co se s tím dá konkrétně dělat. Zajímáme se o tento problém, ale nyní je ještě brzy na to, abych dokázal říci, jak přesně budeme postupovat,“ sdělil Právu primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09).

Například na území Prahy 1 Technická správa komunikaci čistí dvakrát týdně podchod ke Státní opeře, Purkyňovu ulici, Martinskou ulici, Jungmannovo náměstí a Kamzíkovu ulici speciálním postřikem a splachuje tato místa chloraminem. Další místa pak čistí jednou týdně podle zkušeností se stavem těchto míst a stížností obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám