Hlavní obsah

Komunisté u Babiše opět nepochodili se změnou rozpočtu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani čtvrteční jednání předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a komunistické šéfky sněmovního rozpočtového výboru Miloslavy Vostré s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) nepřineslo jasno do toho, zda komunisté případně podpoří státní rozpočet na příští rok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Ve stejném složení proběhla schůzka již minulý týden. „Stále jednáme, ale ani tentokrát jsme se nedohodli o našich požadavcích, kterými podmiňujeme naši podporu rozpočtu,“ řekl po skončení schůzky Filip s tím, že nejde jen o plánované navýšení financí pro armádu. To je pro komunisty největší překážkou toho, aby pro nejdůležitější zákon zvedli ruku.

„My nevidíme důvody pro některé armádní nákupy, které se netýkají ochrany občanů ČR. Pro nás jsou lidé víc než děla nebo vrtulníky,“ doplnil Filip.

Nejsme „vyžírkou v NATO“, brání se vojáci škrtům KSČM

Domácí

Jak potvrdil, dál trvají i další požadavky KSČM, např. požadavek na snížení peněz určených pro neziskové organizace a také otázka valorizace platů o dvě procenta v případě, že nebude zrušena superhrubá mzda. Reagoval tím na to, že vládou schválený rozpočet zatím se zrušením superhrubé mzdy nepočítá.

Filip bude o svých jednáních s premiérem a ministryní financí v pátek informovat výkonný výbor strany. „O dalším postupu poslaneckého klubu při jednání o rozpočtu rozhodnou naše kolektivní orgány,“ prohlásil.

Středula: Na zrušení superhrubé mzdy doplatí nízkopříjmoví zaměstnanci

Ekonomika

Ty podle něho budou rozhodovat i o případném vypovězení tolerančního patentu, pokud nebudou splněny požadavky KSČM. Hodnocení, jak je tento dokument, na jehož základě umožnili vznik menšinové koaliční vlády ANO a ČSSD, plněn, proběhne opět v prosinci.

„Zatím neproběhlo žádné jednání, které by znamenalo, že budeme vážně jednat o vypovězení dohody o toleranci KSČM vládě Andreje Babiše,“ řekl Filip.

Filip už nebude obhajovat post šéfa komunistů

Domácí

Komunisté podporují menšinovou vládu z poslaneckých lavic, ale zároveň mluví o tom, že to není podpora bezvýhradná.

Strana v dohledné době chystá obměnu vedení. Po debaklu v nedávných krajských a senátních volbách dalo předsednictvo KSČM své funkce k dispozici, stranu by mělo řídit do sjezdu, který se uskuteční koncem listopadu. Filip oznámil, že na něm již nebude znovu kandidovat.

Vláda schválila rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám