Hlavní obsah

Kominíci nestíhají. Lidé kontrolu nechávají na poslední chvíli

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Ti, kdo nechali kontrolu kotlů a komínů na poslední chvíli, si teď budou muset počkat: kominíci totiž nestíhají a čekací lhůty se koncem roku prodloužily i na několik týdnů. Novinkám zkontroloval komín kominík přesně na Silvestra, podívejte se na video.

Kominíci nestíhají. Lidé totiž kontrolu nechávají na poslední chvíli Video: Novinky

 
Článek

Že by bylo potřeba zkontrolovat kotel a komín, si lidé obvykle uvědomí až se začátkem topné sezony. Poptávka je tak poslední čtvrtletí roku taková, že všechny kontroly kominíci nemůžou do konce roku zvládnout.

Revizní technik na kliknutí aneb Nezapomeňte na povinnou kontrolu kotle

Jak na to

„Konec roku máme takový závěr sezony, kdy od září do začátku ledna plně čistíme a kontrolujeme spalinové cesty, které máme dle nařízení vlády kontrolovat. Bohužel se stává to, že práci, kterou máme na celý rok, smrskáváme jenom do topné sezony, do těch tří měsíců, takže na nás lidi poměrně dost čekají,“ popisuje nesnáze kominík Michal Frič. „Lidi si na nás vzpomenou, až když je to trápí.”

Kdo je povinen kontrolovat kotel či bojler v nájemním bytě

Finance

Ideální je proto nechat komín a kotel zkontrolovat už na jaře nebo v létě, aby se v případě zjištění závady stihlo vše opravit ještě před začátkem topné sezony.

Když je zakázek hodně, je Michal Frič schopný vyčistit i 12 komínů za den, ale jak říká, pro jednoho je i 10 maximum. Kvůli topné sezoně a přílivu zakázek musí často překonávat limity.

Foto: Novinky

Kominík Michal Frič zvládne zkontrolovat i dvanáct komínů za den.

„Kdybychom tu práci dělali v celém roce, tak máme všichni akorát práce, nestresujeme se, lidi všechno získají včas. Takhle se čeká třeba tři čtyři týdny. Někomu dlužím se zastavit i přes měsíc a půl a to je hodně špatné,“ shrnuje nepříjemnosti konce roku kominík Frič.

Letošní kominickou sezonu ovlivnil také koronavirus. V první vlně v březnu dokonce lidé odmítali vpustit kominíky do domu. „Postupem času, samozřejmě jak se rozvolňovalo, pochopili, že to tady bude trošku delší dobu. Tak přes nějaká opatření se do těch bytových jednotek dostáváme, abychom mohli provést práci kompletně,“ shrnul nesnáze koronaviru Frič.

Statisíce kotlů se musí vyměnit

Ekonomika

„Některé práce ubylo, některé se přesouvaly dál a právě tím se nám to takhle nahrotilo do posledního čtvrtletí roku a teď ještě ke konci roku toho máme pořád fůru,“ shrnuje kominík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám