Hlavní obsah

Koalici v Plzeňském kraji zkomplikoval koronavirus

Právo, Jiří Šolc

Primář klatovské nemocnice a člen vyjednávacího týmu za TOP 09 v Plzeňském kraji Richard Pikner má pozitivní test na koronavirus, jednání o koalici v kraji by se tak mohlo protáhnout. Nejčastěji se skloňuje koalice ODS-TOP 09 a STAN s Piráty.

Článek

Podle člena pirátského vyjednávacího týmu Pavla Haise jim dal Pikner okamžitě vědět SMS zprávou. „Nemám z toho moc strach. Při jednání jsme seděli daleko od sebe, on měl navíc respirátor. Pokud by někdo z nás šel do karantény, tak není přece důvod, abychom se nemohli spojit a koalici řešit,“ řekl Hais.

Foto: top09.cz

Richard Pikner

Koalice chybějí už jen na západě Čech

Krajské volby

Stejný názor má i vyjednavač za STAN a exhejtman Josef Bernard. „Žijeme přece v 21. století, takže nevidím důvod, abychom nejednali, když je tolik možností se spojit jinak než face to face,“ sdělil s tím, že již mluvil s plzeňským primátorem a vyjednavačem ODS Martinem Baxou a že s ním bude koordinovat další postup.

Baxa v SMS zprávě Právu napsal, že Piknerův pozitivní test má vliv na další vyjednávání. „Plánované páteční jednání týmů se neuskuteční, s ohledem na vývoj situace budeme hledat cesty, aby jednání co nejdříve mohla pokračovat,“ napsal Baxa.

Olomouckému kraji bude vládnout trojkoalice

Domácí

V Plzeňském kraji zpomalila vyjednávání o koalici celkově druhá ODS, která nechtěla jednat, dokud nebyly jasné výsledky druhého kola senátních voleb. Koalice ODS-TOP 09 a STAN s Piráty se jeví jako nejpravděpodobnější, protože Piráti a starostové, kteří vytvořili po volbách jeden zastupitelský klub, nabídli ODS místo hejtmana.

K jednáním s vítězným hnutím ANO Baxa řekl, že to trvá na pozici hejtmana, což ovšem není v souladu se základní vyjednávací strategií koalice ODS-TOP 09. „A proto další jednání s hnutím ANO pokračovat nebudou,“ sdělil Baxa.

Zastupitel poslal na starostku policii. Vadilo mu, že byla po volbách u sčítání hlasů

Krimi

Podle hlavního vyjednavače za hnutí ANO Romana Zarzyckého to ale není pravda, jednání byla jen pozastavena, nikoliv ukončena. „Bylo nás tam v místnosti devět, když jsme se dohodli, že jednání jsou pozastavena. Nevím, proč by to teď někdo tvrdil jinak. Na hejtmanovi trváme, protože jsme legitimními vítězi voleb. Již jsme jednali i s ČSSD, s kterými si dovedu spolupráci představit,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám