Hlavní obsah

Koalice chybějí už jen na západě Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posledními dvěma kraji, kde se po volbách zatím nedohodla nová koalice, jsou Plzeňský a Karlovarský. Dále jsou vyjednávání v Plzni, kde se zástupci pokoušejí o dohodu ODS a TOP 09 s hnutím STAN a Piráty.

Článek

S vítězným hnutím ANO už žádné uskupení v Plzni jednat nechce. Koalice čtyř stran by měla ve 45členném zastupitelstvu celkem 25 křesel.

ANO získalo ve volbách 12 mandátů, druhá ODS má 11 křesel, STAN a Piráti mají shodně po sedmi křeslech. SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva. Ještě před volbami vytvořila koalici ODS s TOP 09, po sečtení volebních výsledků se pak spojili STAN a Piráti.

Nepřehledný Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji, kde ANO rovněž zvítězilo, hledá hnutí podporu u menších stran. Stejně postupují STAN s Piráty a hnutím Volba pro kraj (VOK).

„Trojblok STAN, Piráti, VOK se sešel k dialogu s hnutím Místní. Byla to prezentace našich představ o prioritách a správě jednotlivých oblastí kraje, na které navazovala diskuse k jednotlivým tématům,” uvedl ve středu lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA).

V úterý trojblok jednal i s ODS/KDU-ČSL a s SNK1. „Vysvětlili jsme naši myšlenku druhého kroku povolebních jednání poté, co jsme dokončili úvodní kolo. Tím krokem je zahájení diskuse nad možnou skladbou krajské exekutivy a diskuse nad programovými prioritami a možné koaliční smlouvě,” uvedl Kulhánek s tím, že ale musí být jasné, že zúčastněné subjekty dají dohromady v zastupitelstvu většinu.

Proto bude důležité, s čím přijde hnutí Místní, které má sice v 45členném zastupitelstvu jen čtyři mandáty, ale v současné situaci, kdy na jedné straně stojí ANO se 13 mandáty a na druhé straně STAN, Piráti a VOK se 17 mandáty, hraje významnou roli. A je si toho vědomo.

„Potkali jsme se se STAN, Piráty a tím, co zbylo z VOK, poté jsme seděli s ODS+KDU-ČSL i se SNK1. Nešlo o nějaké koaliční jednání, ale spíš o seznámení s tím, jak vnímají situaci a jak ji vnímáme my. Bohužel ti velcí hráči se za týden nedokázali posunout ani o kousek,” řekl lídr kandidátky Místních Patrik Pizinger.

Situace je o to nepřehlednější, že kandidující subjekty se často skládají z více stran, ODS kandidovalo s KDU-ČSL, ve STAN je hnutí KOA, TOP 09 i VPM Cheb, VOK se skládá z kandidátů za Volbu pro kraj a Karlovaráků. Právě u VOK se už projevily rozpory, s kým vyjednávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Olomouckému kraji bude vládnout trojkoalice

Memorandum o vytvoření koalice v Olomouckém kraji podepsali v pondělí zástupci Pirátů a STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj (KDU-ČSL, TOP 09, zelení...

Výběr článků

Načítám