Hlavní obsah

Klaus v Rusku zopakoval své výhrady k Lisabonu a pozval Medvěděva do ČR

Novinky, Miroslav Benč (Moskva)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se ve středu setkal se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. Po jednání opět zopakoval své výhrady vůči Lisabonské smlouvě a prohlásil, že na svou podmínku podpisu dokumentu ani nezapomene, ani ji nezmění. Považuje ji totiž za "životně důležitou". Oba prezidenti se dotkli i oblasti energetiky.

Foto: Reuters

Prezident Václav Klaus s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem na summitu v Chabarovsku.

Článek

"Nevidím sebemenší důvod, abych zde z Moskvy vysílal nějaký zásadní signál Evropské unii o mých dalších krocích. Pokusil jsem se panu prezidentovi vysvětlit své postoje a obavu, kterou já, a zdaleka ne jenom já, vůči prohlubující se integraci v rámci EU cítíme. To je vážná věc, a kdo v tom hledá nějaké konjunkturální obstrukce, tak se zásadním způsobem mýlí. Pro mě je to věc naprosto životně zásadní," řekl Klaus po setkání s ruským prezidentem v zámecké rezidenci Majendorf, která se nachází pár kilometrů od ruské metropole v oblasti zvané Dolní Moskva.

"Ta má podmínka," pokračoval prezident, "kterou jsem na podepsání Lisabonské smlouvy dal, je míněna naprosto vážně a myšlenka, že bych na ni mohl v následujících dnech zapomenout, je naprosto neopodstatněná," řekl Klaus.

Klaus je rád, že se na jádru v ČR budou podílet Rusové

Prezidenti probrali i problematiku energetiky a působení ruských subjektů na českém energetickém trhu. "Myslím, že je dobře, že se významná ruská firma snaží podílet na dalším pokračování výstavby jaderné energetiky u nás v České republice," uvedl Klaus.

Jak v úterý uvedly Hospodářské noviny, zájem o výstavbu závodu na výrobu palivových článků pro jaderné reaktory na českém území projevila ruská energetická společnost Tvel, která v současnosti dodává palivo do elektrárny Dukovany. Do Temelína dodává články americká firma Westinghouse, jejíž kontrakt však v roce 2010 skončí. Společnost Tvel je součástí ruského státního holdingu Rosatom, který je favoritem v boji o smlouvu na stavbu nových jaderných bloků v Temelíně.

"Máme hodně investičních projektů. Mluvili jsme o energetických projektech, mj. o dodávkách nosičů energie do Česka," řekl po rozhovoru s Klausem Medvěděv. "Rusko vystupuje jako stát, který zabezpečuje mnohé evropské země, ale přitom není nějakým exkluzivním prodejcem energetických zdrojů. Zároveň jsme zainteresováni na tom, aby Evropa dostávala energii z různých zemí," ujistila hlava Ruské federace.

Do Česka přijede Medvěděv i "klenoty Kremlu"

Český prezident zároveň pozval svého ruského kolegu na návštěvu ČR, což Medvěděv přijal. Vedle obchodních a bilaterálních vztahů jednali oba politici také o kulturní spolupráci a Klaus ruskému prezidentovi navrhl, aby se na Pražském hradě konala výstava "největších klenotů Kremlu".

Po jednání se Klaus zúčastnil pracovního oběda.

Prezidenta doprovází v Moskvě početná ekipa českých podnikatelů, kteří na českém velvyslanectví v podvečer podepsali obchodní kontrakty. Klaus měl na programu také představení ruského vydání své knihy nazvané Modrá, nikoliv zelená planeta před studenty moskevské státní univerzity.

Na návštěvě Moskvy se Klaus dohodl s ruským protějškem ještě během květnového summitu Evropské unie a Ruska v Chabarovsku, který tehdy vedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám