Hlavní obsah

Klaus: Arenbergerův výrok je vrchol arogance a papalášství

Bývalý prezident Václav Klaus v rozhovoru pro Novinky zkritizoval nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) a jeho výrok, že vláda by měla omezit shromáždění lidí i přesto, že to pandemický zákon neumožňuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

Novým ministrem zdravotnictví se stal Petr Arenberger. Očekáváte od této změny jiný přístup vlády k pandemii covidu-19?

O dosavadních opatřeních vlády jsem si nemyslel nic dobrého a říkal jsem to vždy nahlas. Teď, kdy jsme čekali pozitivní změnu, kdy jsme předpokládali, že vláda ví, že už je akutní fáze epidemie covidu víceméně za námi, kdy jsme si mysleli, že jsou fanatičtí vyhlašovatelé koronavirových děsivých scénářů už postaveni na vedlejší kolej, jsme dostali nového ministra, který se uvedl zcela absurdním zpřísněním shromažďováním lidí. To má očekávání zcela rozbilo.

Úřad odložil případ Klausovy cesty na uzavřené Trutnovsko

Domácí

Zpřísnění omezení shromažďování zřejmě podle pandemického zákona nelze. Ministr mluvil také o tom, že vláda bude čekat, až toto omezení shodí soud.

To už je detailem. Právníci samozřejmě připomínají, že právo se shromažďovat „lze omezit zákonem“, ale opatření ministerstva zdravotnictví není zákon. Je pouze přijato „na základě zákona“. Myšlenka, že vláda ví, že je to špatně a že „bude čekat, až to shodí soud“, což je výrok nového pana ministra, je téměř neuvěřitelná. Je to vrchol arogance a papalášství. Zapomíná se, že jde o zásah do životů milionů lidí.

Nesměli se zakladatele tak snadno vzdát, nechápe exprezident Klaus Trikolóru

Domácí

Odborníci, kteří vládě a ministerstvu zdravotnictví radí, nyní před rozvolňováním varují. Podle jejich názoru by se nyní dvacet lidí venku a deset uvnitř scházet nemělo, jinak hrozí, že počty pozitivně testovaných opět porostou. Není opatrnost na místě?

„Odbornictví“ tohoto typu popírám. To je něco jiného než být odborníkem na kardiovaskulární nebo onkologické problémy. Nevěřím, že v epidemiologii existují takové nesporné pravdy. Odborníci typu pana Kulveita či Smejkala jsou propagátory omezování lidské svobody, nikoli altruistickými bojovníky za lidské zdraví.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Kdybyste měl takovou možnost, co byste Petru Arenbergerovi ve funkci doporučil?

Nový ministr by měl více studovat problém než se producírovat před kamerami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám