Hlavní obsah

Keramika ani atletika: školy kvůli kovidu ruší zájmové kroužky

Právo, Jiří Mach

Nad školními kroužky se při riziku nákazy stahují mračna. Přestože roušky nebudou ve školách od září povinné, ostatní bezpečnostní nařízení a doporučení ministerstva školství platí.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tím hlavním je co nejvíc udržovat samostatné skupinky v rámci tříd a nemíchat je s ostatními. A to se při organizaci oblíbených školních kroužků skoro nedá. „Nebudeme dělat vůbec žádné kroužky. Podle doporučení nemáme dělat věci, které jsou zbytné, a to podle nás kroužky jsou,“ řekl Právu ředitel ZŠ K. V. Raise v Lázních Bělohrad Jaroslav Jirásko.

Poradí se s rodiči

Podle Miroslava Hřebeckého z organizace pro informace ve vzdělávání EDUin zatím většina ředitelů ještě vyčkává. Do kroužků se děti hlásí v září a mezitím by se ředitelé ještě rádi poradili s rodiči.

Školy omezí kroužky i odborné učebny

Věda a školy

„Ti budou rušení nést nelibě. Jednak chtějí, aby se jejich dítě rozvíjelo, jednak kroužek prodlouží dobu, kdy je dítě hlídáno a smysluplně do večera zabaveno,“ řekl Hřebecký Právu.

„A navíc školní kroužky jsou podstatně levnější než třeba sporty a rodiče nemusí dítě nikde vyzvedávat,“ dodal Hřebecký.

Ředitelka Základní školy a mateřské školy Plzeň-Božkov Hana Stýblová se zatím kroužky vyškrtnout z programu nechystá, ale omezením se nevyhne a obává se, že během roku na zrušení dojde.

Lyžáky či školy v přírodě ředitelé radši nechtějí

Domácí

„Zůstanou pouze kroužky, které by byly pro děti jedné třídy, ale těch je velmi málo, třeba IT. Většinou jsou namíchané, protože je to podle nadání nebo potřeby dítěte. Nejsou to jen kroužky, ale i nepovinné předměty, jako třeba sborový zpěv, který ke škole patří. Tam jsou děti od 3. do 5. třídy,“ řekla Právu Stýblová.

Atraktivní jsou také družiny

„Je mi to líto. Škola není jen o tom, co je naučíme z rámcových vzdělávacích programů, ale je o kontaktech, dalším rozvíjení, další nabídce. Naše družina má nabídku velmi dobrou, ale kroužky děti rozvíjejí ještě lépe, mohou si zkusit, co by jednou chtěly dělat. Jsou tam sporty, hudba, cizí jazyk, dramatika, zdravé vaření,“ vyjmenovala ředitelka.

Nový školní rok v ČR i ve světě: někde roušky, jinde děti zůstanou doma

Věda a školy

Zvažuje také variantu, že by se kroužky točily v jednotlivých třídách po měsíci, což by ale nemuselo být pro rodiče finančně únosné.

Těžké rozhodování má i šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý, který vede Masarykovu základní školu v pražských Klánovicích.

„Srdcem bych je velmi rád otevřel. Provozujeme jich hodně a děti se na ně těší. Zároveň budu varovat rodiče a zjišťovat, zda tam chtějí dítě dát,“ řekl Právu.

Připustil, že úplně zrušení kroužků je zcela legitimní varianta. Ministerské doporučení sice nic nenařizuje a je na každém řediteli, jenže jakmile se epidemiologická situace zhorší, budou krajské hygienické služby posuzovat opatření ve školách a na základě toho pak rozhodne o dalším postupu. V krajním případě může být škola i uzavřena, což je pro většinu ředitelů, kantorů i rodičů černá můra.

Je to lež, roušky ve školách jsem nechtěl, tvrdí Maďar

Domácí

V případě zrušení kroužků zbudou po vyučování dětem jen družiny. Ale podle Černého i ty jsou na úrovni.

„Většina škol se snaží, aby byla družina atraktivní. U nás ve škole právě v konkurenci zájmových kroužků se vychovatelé velmi snaží. Ale ano, nežiju na Marsu, asi jsou i družiny, kde sedí otrávené ženy a děti si dělají, co chtějí. Ale nemyslím si, že by to převažovalo,“ dodal Černý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám