Hlavní obsah

Kdy se vzpamatujeme z tornáda? Možná za rok, říká muž z Hrušek

Milan Vojtek , Právo, Milan Vojtek

Zraněný, s poničeným domem a zdevastovanou živností. O tři měsíce později je Marian Husovský z Hrušek sice zdravý, ale stále bez živnosti a na domě má provedené jen nejnutnější práce. Především proto, že se nedostává řemeslníků.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Marián Husovský před svým domem. Už má zase střechu a okna, ale oprava ještě není ani v polovině.

Článek

„Kdy se náš život vrátí do normálu? Možná za rok. Snad. Ale jedno je jisté, co jsme prožili, nám z hlavy nikdo nevymaže,“ říká Husovský pod novou střechou domu.

Zedník si řekl čtyři stovky na hodinu. Vyhnal jsem ho
Marian Husovský z Hrušek

Střechu dílny mu tornádo strhlo a pohodilo ve dvoře, střechu domu nenašel vůbec. Netuší, kde a jak skončila. A to ji tvořily notně naddimenzované trámy. Zůstal jeden, jedenáct živel odnesl neznámo kam a z oblohy padaly proudy vody přímo do místností horního patra.

Foto: Foto Archiv Mariána Husovského

Dům Mariána Husovského po tornádu

Dnes na domě dokončují novou střechu, má nová okna. Nouzově pořízený elektrický bojler dává teplou vodu, aby se mohli osprchovat. Ve čtvrtek zrovna montéři instalovali nový kotel. O konci oprav se ale nedá mluvit ani náhodou.

Čtvrt roku po tornádu: pořád moc práce

Domácí

„Z pojistek a vlastních úspor jsme už utratili asi milion korun. Nemáme podlahy, vnitřní omítky ani zateplení a fasádu. To je minimálně další milion a pak bude třeba nové vybavení domácnosti,“ říká Husovský. Státní pomoc z programů postiženým domácnostem mají nějakou dostat, kolik to bude, neví. Posudek na stav domu po pohromě měli později, tak netuší, jak dopadnou.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na Moravskou Novou Ves 2,5 měsíce po tornádu a den po němVideo: Novinky

„Pojištění jsme měli podhodnocené, v září by nám skončila smlouva. Dohodli jsme se, že ji necháme doběhnout a pak uděláme novou. Tornádo ale bylo rychlejší,“ smutně konstatoval muž. Z dění po tornádu má smíšené pocity.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Marián Husovský ukazuje tornádem zničenou výrobnu těstovin v rodinném domě.

„Ohromná solidarita, spousta lidí pomohla, hasiči z Vladislavi, z Předína, jaderný technik z Dukovan, fakt spousta lidí. Díky jim. Naproti tomu jedna firma slíbila udělat střechu, pak řekli, že nemají lidi, další už se neozvali vůbec. Zedník, který si řekl čtyři stovky na hodinu. Vyhnal jsem ho. Je to vážně těžké. A to ani nemluvím o stavebním materiálu. Teď jsem kupoval OSB desky za 411 korun. Před měsícem stály dvě stovky,“ říká muž.

Zemědělci postižení tornádem dostanou odškodnění od státu

Ekonomika

Jeho žena, projektantka, která chystá i žádosti na projekt Zelená úsporám, usilovně shání zničené podklady, aby její problémy se zdevastovaným domem nepřipravily lidi o dotace. Muž přišel o živnost na výrobu těstovin. Vyráběl je doma v malé výrobně. „Nemám příjmy. Mouku, 1340 vajec a další, i hotové výrobky živel zničil. Dílnu musím vystavět znovu. Co nejdřív, abych mohl zase vydělávat,“ říká Husovský.

Řádění živlu pocítil na vlastní kůži. Doslova. Do části domu, kde byl, vletěl třímetrový trám. „Naštěstí vrazil do radiátoru, ten jej zbrzdil. Až potom trefil moji nohu. Nebýt topení, bylo by to mnohem horší,“ vzpomíná Husovský.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Tříska z trámu, který zranil Mariána Husovského při tornádu, zůstala zapichlá v radiátoru, který trám zbrzdil.

V prvních hodinách na úraz nemyslel. „Zachraňovali jsme doma písemnosti, doklady a další. Spal jsem na hasičské zbrojnici, vše jsem měl mokré. Druhý den jsme čekali na statiky, nohu jsem měl napuchlou a bolela, až pak jsem to mohl řešit. Výsledek? Naštíplý kotník, natržené šlachy. Víc jak měsíc jsem marodil,“ vzpomíná.

Po tornádu v Hruškách ho museli vyprostit z trosek. Stále má co dělat s opravami

Domácí

Jak dodal, skutečně potrvá nejméně rok, než vše opraví. Nejvíc spěchá na obnovu dílny, musí znovu vydělávat, aby bylo na placení oprav.

Reklama

Výběr článků

Načítám