Hlavní obsah

Kdo bude chtít rychleji druhou dávku, může si zavolat, řekl Babiš

• Aktualizováno
Novinky, alt

Lidé, kteří čekají na termín druhé dávky, ji mohou od 1. července získat rychleji, pokud o to stojí. Řekl to v neděli premiér Andrej Babiš. Stačí si podle něj zavolat na linku 1221. Podle něj bude po červencových svátcích v Česku nadbytek vakcín.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Lidé, kteří se chtějí dříve očkovat druhou dávkou, můžou si zavolat na linku 1221,“ řekl premiér. Interval očkování by se měl zkrátit ze 42 na 34 dní mezi jednotlivými dávkami a postupem času, jak bude vakcín dostatek, až na výrobcem doporučovaných 21 dní.

Ve svém pravidelném pořadu na Facebooku, kde změnu oznámil, neřekl, jestli je domluva na dřívějším termínu možná už teď, nebo teprve platit bude. Nezazněl ani druh vakcíny. Později Právu upřesnil, že termín bude možné si dopředu posunout od 1. července a bude to možné jak u vakcíny Moderna, tak u vakcíny Pfizer.

Příští týden milion dávek

Po svátcích se podle premiéra dostaneme do situace, kdy vakcín bude velký dostatek. Příští týden by jich měl přijít více než milion.

Druhou dávku v Česku zatím neobdrželo 1,87 milionů lidí. Zájem o první dávku je „podstatně slabší, než byl.“ Podle něj ČR rozhodně nemá vyhráno, protože se v tuzemsku vyskytují mutace viru.

Termín druhé dávky po 42 dnech dosud lidé nemohli nijak ovlivnit, byl jim přidělen už při registraci. Mnozí se tak na ni nedostavili, protože se jim termín z nějakého důvodu nehodil a očkovací centrum jako omluvu uznávalo pouze nemoc s potvrzením od lékaře či například služební cestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám