Hlavní obsah

Kauza covidového letadla do Tokia: Nikdo chybu neudělal, žádný viník není

Za to, že se na palubu leteckého speciálu, který do Tokia dopravil české olympioniky, dostal koronavirus, nikdo nemůže. Výkonný výbor Českého olympijského výboru (ČOV) v pondělí na tiskové konferenci uvedl, že postupoval podle předepsaných pravidel a někdy i nad jejich rámec.

TK Českého olympijského výboru k problematickému letu na olympiáduVideo: Novinky

 
Článek

„Z hlediska právního jsme nikde nepochybili a naplánované procesy byly splněny, nedošlo k pochybením a žádným podvodům,“ uvedl předseda ČOV Jiří Kejval s tím, že vyhověli všem protokolům.

Šéflékař výboru Jiří Neumann doplnil, že si nechal udělat znalecký posudek z oboru epidemiologie: „Odborník bude mít posudek hotový v písemné formě do 10-14 dnů, po prvním čtení nebylo nalezeno žádné systémové pochybení.“

Stále si myslíme, že speciál byla nejbezpečnější cesta. Řešil jsem to s kolegy z jiných týmů, a tam naopak měli obrovské problémy, že třeba lítali linkami a tam se nakazili.
Martin Doktor, šéf olympijské výpravy

„Dá se dělat celá řada opatření, ale nedá se to udělat stoprocentně tak, abychom všechny odvezli a přivezli negativní,“ řekl Neumann a dodal, že se například daly  zdvojnásobit testy, což by s sebou ovšem neslo finanční zátěž.

Zdroj nákazy v letadle s olympioniky patrně nezjistíme, přiznali hygienici

Domácí

Šéf české olympijské výpravy Martin Doktor k tomu uvedl: „My jsme před Tokiem zvažovali řadu možností. Například že by byli sportovci před odletem vyseparovaní, ale z různých důvodů to nebylo možné. Stále si myslíme, že speciál byla nejbezpečnější cesta. Řešil jsem to s kolegy z jiných týmů, a tam naopak měli obrovské problémy, že třeba lítali linkami a tam se nakazili. Holanďani měli nakažených více sportovců než my. Doma jim spílali za to, že neletěli speciálem. Takže to nemá jednoduché řešení.“

Jako první byl po příletu odhalen koronavirus u lékaře Vlastimila Voráčka. Podle Neumanna však nemusí být pacientem „nula“, tedy zdrojem nákazy. Celkem mělo pozitivní test šest členů české výpravy, z toho čtyři sportovci - plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a Markéta Nausch Sluková, stolní tenista Pavel Širuček a cyklista Michal Schlegel.

Žádná osobní zodpovědnost

Výkonný výbor Kejvalovi vyjádřil podporu a ocenil práci šéfa výpravy Doktora. Osobní odpovědnost neponesou ani zaměstnanci ČOV, kteří byli na palubě problematického letu. Týkalo se to styčného důstojníka pro covid Jana Exnera a ředitele komunikace Tibora Alföldiho.

„Nechali jsme si na to zpracovat právní posouzení. Ukázalo se, že jakákoliv osobní odpovědnost je vyloučená. Z hlediska pracovněprávního vztahu to nebylo možné," řekl Kejval.

Kritizovaný lékař Voráček: Nejsem zdroj nákazy, očkovat se nenechám

Domácí

ČOV podle Kejvala hledá cesty, jak sportovce postižené koronavirovou stopkou na olympiádě podpořit.

„Bude právně komplikované kompenzace proplácet. Bavíme se o alternativních cestách. Vidíme to v lidské rovině. Peníze nebudou moci jít pravděpodobně z olympijského výboru, ale bavíme se s našimi partnery, spolupracujícími organizacemi," řekl Kejval.

Požadavky pořadatelů ZOH v Pekingu ještě nejsou jasné, ale vše nasvědčuje tomu, že bude prakticky povinné očkování. Neočkovaní účastníci by pravděpodobně museli v Číně do třítýdenní izolace. ČOV řeší preventivní opatření i po vlastní ose. Oficiálně ustanovil radu expertů.

Reklama

Výběr článků

Načítám