Hlavní obsah

Karlovarský hejtman: Ve hře je omezení cestování a povinné respirátory

• Aktualizováno
Právo, Rudolf Voleman

Vláda řeší, jak zpřísnit opatření v nejvíce postižených regionech ČR, tedy v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Karlovarský hejtman Petr Kulhánek Právu řekl, že jednou z variant je omezení pohybu obyvatel. Současně je ve hře povinné nošení respirátorů ve veřejném prostoru. O opatřeních bude jednat vláda.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (vlevo) a hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek

Článek

Vláda bude ve čtvrtek jednat o zvláštních ochranných opatřeních pro Karlovarský kraj. Máte představu, o jaká konkrétní opatření se má jednat?

Včera večer jsem byl informován ze strany hlavní hygieničky České republiky doktorky Rážové o tom, že naše okresy Sokolov a Cheb jsou na tom velmi špatně, co se týká čísel a šíření nákazy. Proto bude vláda projednávat krizové opatření, které bude určitě zpřísňovat, řekněme, vyžadování nošení ochranných pomůcek, například respirátorů, ve veřejném prostoru, v městské hromadné dopravě, v budovách.

Bude tam nějakým způsobem zanesena minimalizace mobility obyvatelstva, a hlavně minimalizace kontaktů.

Vláda plánuje omezit příjezd do dvou nejpostiženějších krajů

Domácí

My se na to po tom večerním sdělení připravujeme, já jsem kontaktoval všechny složky, které jsou do toho zapojeny, včetně policie. Víme určitě, že pokud ta opatření budou v rozsahu, kdy bude, řekněme, omezen pohyb obyvatel v rámci těchto okresů a tím pádem to musíme vymáhat, tak na to nebudeme stačit vlastními silami a budeme žádat národní úroveň o materiálně-technickou, a hlavně personální pomoc. Jen jsem apeloval na to, aby ta opatření, která budou schválena, nám neparalyzovala běžný život v kraji, aby nás to v uvozovkách nezabilo.

S tím, že rozumím tomu, že zpomalení nákazy je nutné a tohle je v podstatě záchranná brzda pro tyto dva okresy. To znamená použít ochranná opatření – ano, ale s ohledem na život v tomto regionu.

Omezení mobility obyvatel má mít nějakou konkrétní podobu, jako že někdo bude stát na hranicích kraje nebo zmiňovaných dvou okresů a hlídat to?

I to je varianta, ale já nyní nebudu spekulovat nad finálním formátem opatření, zítra ho bude projednávat vláda. Ale i s touto variantou musíme počítat.

A co se týká omezení kontaktů, to má dnes také již nějakou reálnou podobu? Třeba že se nebude chodit do práce?

Ne, naopak. Základní funkce kraje musí být zachovány, to znamená doprava a výkon zaměstnání, ale s daleko důraznějším apelem i nařízením pro zaměstnavatele k dodržování základních pravidel, jakými je omezení osobního kontaktu v rámci možností, důsledné nošení ochranných osobních pomůcek, což vnímáme, že dosud to bylo ve formě doporučení, a ne všude to bylo dodržováno.

Bude to tedy tak, že se nebude moci jezdit do okresů Sokolov a Cheb a ani z nich vyjíždět?

Nemohu to upřesnit, protože to nevím. Je to jedna z variant, ale ve finále bude záležet na rozhodnutí vlády.

Můžete ještě rozvinout možná připravovaná ochranná opatření do podrobností?

Budeme to řešit odpoledne na krizovém štábu tak, abychom byli připraveni na všechny možné varianty. To, co bude finální nařízení, tak to uvidíme zítra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám