Hlavní obsah

Karanténa bude pouze na deset dní

Karanténa pro lidi, kteří byli v kontaktu s nakaženým, i izolace nakažených bez příznaků bude zkrácena ze 14 na 10 dnů. Lidé již nebudou muset při jejím ukončení podstupovat testy a čekat, až bude výsledek negativní. Testy budou povinné pouze pro lidi pracující ve zdravotnictví a sociálních službách. V pondělí to uvedl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Opatření bude platit od 24. srpna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Epidemiolog Roman Prymula

Článek

„Je o tom dostatek dat ze zahraničí,“ řekl Prymula. Nakažení, kteří ale nemají příznaky, budou v izolaci deset dní od posledního pozitivního testu.

„Pokud to jsou osoby, které mají příznaky, je doba tři až čtyři dny, kdy už také nemají příznaky, tak mohou být propuštěni. Obecně se zkracuje doba izolace na deset dnů,“ dodal.

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Domácí

Kontakty nakažených, u nichž se nemoc neprojevila, budou v karanténě deset dní od posledního kontaktu s nakaženým.

Ti, kteří budou v karanténě při příjezdu z rizikové země, například ze Španělska, ji budou moci ukončit dříve, pokud budou mít k dispozici negativní test.

Na závěr karantény většina lidí nebude muset mít negativní test. Lékaři a hygienici mohou karanténu v některých případech prodloužit.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové byla diskuse o úpravě karantény jedním z nejdelších bodů jednání rady.

Koronavirový semafor se nezměnil, zelená zůstává u Prahy a Frýdecko-Místecka

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám