Hlavní obsah

Jurečka: Nižší důchody exponentům minulého režimu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysokým komunistickým funkcionářům a zaměstnancům ÚV KSČ z doby minulého režimu, ministrům či poslancům ČNR, Národního a Federálního shromáždění či příslušníkům tehdejších zpravodajských služeb by se mohly dodatečně snížit důchody. Navrhl to předseda lidovců Marian Jurečka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marian Jurečka

Článek

Jak ve středu Jurečka uvedl na svém Twitteru, chce tuto změnu doplnit do zákona, který přidává důchodcům od příštího ledna 300 korun nad zákonnou valorizaci.

Lidem, kteří působili ve vyjmenovaných funkcích, by se podle jeho návrhu tato doba nezapočítávala do důchodu jako takzvaná doba pojištění.

Tyto osoby podle něj byly za své služby nadprůměrně odměňovány, a to nejen vysokými platy, ale měly i sociální výhody.

Například v podobě záruk vyšších starobních nebo výsluhových důchodů a příspěvků nejen pro sebe, ale i pro rodinné příslušníky v podobě vdovských nebo vdoveckých důchodů.

Ve sněmovních volbách bude možné opět volit z karantény

Parlamentní volby

Tyto výhody jsou podle šéfa lidovců nezasloužené, nespravedlivé a nemorální. Rejstřík těchto osob by měl vytvořit Ústav pro studium totalitních režimů. Zápis v rejstříku by nepodléhal soudnímu přezkumu.

Přezkoumatelné by bylo až potvrzení o době služby, vydané ústavem, pokud by dotčený člověk zažaloval rozhodnutí orgánu sociálního zabezpečení o snížení důchodu u soudu.

Opozice souhlasí, koalice odmítá

„Účelem tohoto zákona není pomsta dotčeným osobám, ale nastolení základní sociální spravedlnosti,“ tvrdí Jurečka.

„Smyslem je odejmout nezasloužené výhody poskytované v důchodovém systému osobám, které se v období komunismu podílely na řízení a provádění politicky motivovaných represí nebo pracovaly v institucích a organizacích, jejichž hlavním posláním bylo udržet totalitní komunistický režim u moci za každou cenu,“ dodal.

Podle předsedy ODS Petra Fialy jde o rozumný návrh. „Vytváří dodatečně určitou spravedlnost, protože ti lidé měli vysoké důchody, zatímco jejich oběti na tom byly špatně, takže ten návrh podpoříme,“ řekl Právu.

Obdobný návrh avizoval na svém Twitteru před týdnem i šéf klubu Pirátů Jakub Michálek. Podle něho je ale Jurečkův návrh nedotažený.

Proč Piráti a STAN ztrácejí? Netají se zvyšováním daní, míní politologové

Domácí

„Navrhnu proto doprovodné usnesení, aby vláda připravila novelu, která nespravedlnost mezi důchody komunistických papalášů a politických vězňů napraví,“ sdělil Právu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) reagovala na Jurečkův návrh stručně: „Je to předvolební populismus,“ řekla Právu.

Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) jde o snahu lidoveckého šéfa se zviditelnit.

„Nechci hrát hry pana Jurečky. On ví, že se blíží volby, a kdyby lidovci kandidovali samostatně, tak by neměli možná ani pět procent. Některé jeho návrhy a snahy se zviditelnit nemá smysl komentovat,“ řekl Právu.

Výběr článků

Načítám