Hlavní obsah

Jihočeský kraj posílá do Buče sanitky i traktory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři sanitní vozy, dva traktory a jeden stavební nakladač. Ve čtvrtek schválili tento dar jihočeští zastupitelé na návrh hejtmana Martina Kuby (ODS), který zareagoval na výzvu ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyinise.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyinis (vlevo) a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba podepsali ve čtvrtek darovací smlouvu na techniku, která poputuje do Buči.

Článek

„Přesto, že jsem prosbu starosty Buče sdílel neoficiální cestou, oceňuji hlavně rychlost, s jakou pan hejtman jednal. Sanitní vozy budou sloužit nejen ke svému účelu, ale také při humanitární pomoci. Další technika pak bude využitá při obnově infrastruktury, která je kompletně zničená,“ uvedl po jednomyslném schválení návrhu zastupiteli velvyslanec Perebyinis.

Podle něho se i přes obrovské ztráty toto lázeňské město znovu obnoví. „Všichni víme, co se tam i na dalších místech Ukrajiny stalo. Já bych se nebál slova genocida,“ prohlásil velvyslanec. Současnou situaci přirovnal k druhé světové válce, kdy se musely národy semknout proti fašistickému Německu. Vyjádřil vděčnost za pomoc Jihočeského kraje a také vděčnost vládě České republiky.

Pohřebiště tanků. V Buči svážejí zničené stroje na obří vrakoviště

Válka na Ukrajině

Hejtman Kuba ocenil jednomyslné hlasování všech zastupitelů o tomto daru. „Důležité je, že jsme jednali rychle a našli jsme v rámci obnovy vozového parku záchranné služby i u silničářů odpovídající techniku. Sanitní vozy už mají sice něco odježděno, ale stále jsou velmi kvalitní,“ ujistil Kuba, podle kterého by měly sanitky, traktory i nakladač pomáhat na Ukrajině už během několika následujících dní.

Kuba se ohradil proti kritice některých diskutujících na sociálních sítích, kteří tvrdili, že kraj tímto darem pomáhá Ukrajincům na úkor Jihočechů.

„Předali jsme tady tři ojeté sanitní vozy, dva traktory a nakladač. Jen za poslední dva roky jsme nakoupili sanitky za 120 milionů korun, je jich 42 a ta technika se stále obnovuje. Na Správu a údržbu silnic Jihočeského kraje, odkud jsou ojeté traktory a nakladač, nakupujeme také novou techniku za desítky milionů korun. Za chvíli budeme hlasovat o opravě silnic za zhruba 450 milionů korun, mosty opravujeme jen letos za asi dvě stě milionů korun,“ vypočítával investice kraje Kuba. Zmínil, že mezi obce, sportovní a kulturní kluby rozdělí zastupitelé jen na čtvrtečním zasedání dalších 80 milionů korun.

Putin vyznamenal brigádu z Buče

Válka na Ukrajině

„Celkem letos rozdělíme do obcí a mezi občany Jihočeského kraje 800 milionů korun. My víme, že naším hlavním úkolem je starat se o Jihočeský kraj, ale také je naší lidskou povinností pomoci někomu, kdo se ocitl v nesnázích. Já bych se styděl, kdybychom to jako Jihočeši nezvládli,“ zdůraznil Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám