Hlavní obsah

Jih Moravy čeká nová komáří kalamita

Právo, miv

Přijet na výlet na bicyklu na soutok Moravy a Dyje, položit se do trávy a kochat lužní krajinou? Nemyslitelné. Pouhá zastávka na cestě znamená pro cyklisty ocitnout se na jídelníčku komárů. A bude hůř. Na vině jsou zvýšené průtoky v Dyji v minulém týdnu.

BEZ KOMENTÁŘE: Traktor rozstřikující přípravek na hubení komářích larev. Na jižní Moravě čekají novou komáří kalamituVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Pokud by někdo měl v plánu odpočinek v trávě lužní krajiny, byla by to opravdu špatná volba. V oblasti soutoku Moravy a Dyje komáří kalamita momentálně vrcholí a víme, že přijde další vrchol, který bude ještě silnější. A s centrem jinde, blíže Břeclavi. Ovlivní i situaci ve městě,“ uvedl specialista na problematiku komárů Krajské hygienické stanice Brno Oldřich Šebesta.

V oblasti soutoku Moravy a Dyje komáří kalamita momentálně vrcholí a víme, že přijde další vrchol, který bude ještě silnější
Oldřich Šebesta, specialista na problematiku komárů

Nedávné vydatné deště na Moravě vedly k masivnímu odpouštění vody z novomlýnských nádrží. Na dolním toku Dyje protékalo 6. srpna kolem 170 kubíků vody za vteřinu. To je hodnota prvního stupně povodňové aktivity. Řeka se rozlila pod přehradou a v okolí Břeclavi. Pod městem neskončila v obvyklém místě - poldru Obory Soutok, ale zalila pás území vymezeného ochrannými hrázemi. Zalila i místa s miliony komářích vajíček, čekajících jen na vodu, aby se vylíhl dotěrný hmyz.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Aby komáří babyboom nenabyl katastrofických rozměrů, spustili pracovníci Lesů České republiky postřik přípravkem účinkujícím výhradně na komáří larvy. „Krajský úřad uvolnil ze svých zásob sto kilogramů granulovaného postřiku, my jsme přidali další stovku a začali jsme jej aplikovat v prostorách kolem řeky. Ošetříme celkem 350 hektarů,“ uvedl Juraj Stehlík z polesí Soutok v Lanžhotě na Břeclavsku.

Kdo je nejčastější obětí komárů a kdo je naopak odpuzuje

Zdraví

„Přípravek je vysoce selektivní a účinkuje jen na larvy komárů. Jinému hmyzu neškodí. Má vysokou účinnost, ovšem do všech míst se nedostaneme. Komáří invazi můžeme do jisté míry eliminovat, ale zabránit jí nelze. Další kalamita bude a bude silnější než ta, co končí. Je třeba s tím počítat a vybavit se repelentem,“ připomněl Šebesta. Plošné hubení dospělých komárů však nedoporučí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Traktor, rozstřikující přípravek na hubení komářích larev, je nadějí pro lidi i zvěř.

„K dispozici jsou jen prostředky, které hubí veškerý hmyz, včetně užitečného – a tedy i včely, takže to doporučovat určitě nebudu. Jen repelenty, ať už s aplikací na pokožku, nebo prostorové, kterými se vystříká prostor a na několik dnů komáry vyženou,“ dodal.

Lužní lesy ovládli krvežízniví komáři

Domácí

Podle odborníka po úterní kontrole pastí monitorujících aktivitu komárů je v okolí Tvrdonic na Břeclavsku a v Kančí oboře u okresního města vysoký výskyt komárů, ale kalamita doznívá a četnost hmyzu klesá. Na dalších místech ale přijde nový vrchol.

Konkrétně od hráze dolní nádrže po Bulhary a Lednici je vzhledem k ochraně přírody vyloučeno použití chemických prostředků. V nadcházejících čtrnácti dnech se tam vyrojí další vlna komárů. Obdobně tomu bude v oblasti soutoku kolem Břeclavi a Lanžhota. Postřik ale kalamitu alespoň zčásti eliminuje.

Profitovat z toho budou lidé i zvěř. Místní jsou přeci jen zvyklí, návštěvníky ale komáři potrápí. Platí to pro lidi i zvěř. Před časem jsme tady vypustili stádo daňků na oživení populace, aby se promíchala krev. Původní kusy přežily, ty vypuštěné ale komáři doslova uštvali, nebyli na takový útok komárů zvyklí,“ zavzpomínal Stehlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám