Hlavní obsah

Jídelny zavřely zbytečně, vláda včerejší nařízení dnes po obědě zrušila

Praha
Aktualizováno

Vláda změnila podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) usnesení ohledně zaměstnaneckého stravování. Nezakazuje ho, ale nařídila přísný režim sezení u stolů. Ministr to napsal na Twitter.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

„Jeden strávník u stolu, u dlouhého stolu rozestupy 2 m nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének. Právě jsme přijali na vládě nové usnesení, které upravuje přítomnost pracovníků v rámci zaměstnaneckého stravování,” uvedl na sociální síť Havlíček.

Ještě včera přitom vláda na svém jednání přijala usnesením, kterým ode dneška zakázala závodní stravování v soukromých firmách. Lidé si tak dnes museli jídlo z jídelny odnášet a zkonzumovat ho někde jinde.

„Musí si to tam nastavit tak, že si budou muset odnášet jídlo v nějakých přenoskách, ale nemohou se tam stravovat. Chceme zabránit sdružování zaměstnanců v tomto místě,“ popsala v pondělí po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Saláty a sendviče

Zákaz, který měl platit ze dne na den bez toho, aby se jídelny na to stihly nějak připravit, se nesetkal s velkým pochopením. Firmy nicméně začaly od rána řešit, jak stravování zaměstnanců zajistit. „Máme výdajové okénko a lidé si mohou vybrané jídlo přenést na pracoviště, kde jsou odpočívkové zóny. Přecházíme na jídlo, které se takto dá konzumovat, tedy saláty, bagety, sendviče, případně chlazená jídla, která se dají ohřát v mikrovlnné troubě,“ řekl Právu mluvčí české pobočky Toyoty Tomáš Paroubek.

Ale už dost! zuří Středula nad zákazem závodního stravování

Ekonomika

Sdružení pro zaměstnanecké stravování také v úterý uvedlo, že provozovatelé hromadných zaměstnaneckých stravovacích zařízení už loni přijali mnoho bezpečnostních a hygienických opatření proti šíření koronaviru.

Plexiskla například instalovali u výdejové části, ale také u stolů. Omezili i počet míst k sezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám