Hlavní obsah

Ale už dost! zuří Středula nad zákazem závodního stravování

Právo, Novinky, ČTK, rap, kov
Aktualizováno

Z rozhodnutí vlády si nově nemohou zaměstnanci sníst oběd ve firemních jídelnách. Sdružení provozovatelů zaměstnaneckých stravovacích zařízení i odbory to kritizují s tím, že krok nebyl dobře promyšlen. Vláda o něm rozhodla v pondělí večer, platí od úterka.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ale už dost! Zakázat jíst v jídelnách, kde je vše zajištěno proti přenosu viru? A co jako příště? Zákaz umývání nebo zákaz zpěvu? Nebylo by lepší se nejdříve poradit a až poté přijímat další opatření,“ napsal na Twitter šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Ten před několika dny navrhoval pro firmy tvrdší opatření, například aby se tam v období kolem Velikonoc úplně přerušila práce, aby se vir nemohl šířit.

„Stav, kdy si zaměstnanci kamsi odnesou jídlo, je samozřejmě nesmyslný,” řekl Roman Bence, předseda jedné z odborových organizací KOVO v jihlavské firmě Bosch Diesel, která zaměstnává skoro 4000 lidí.

V jídelně firmy Bosch podle odboráře dělí stoly plexisklo, u stolu pro čtyři mohou jíst jen dva lidé, sedí křížem proti sobě. „Po každém strávníku se umývá stůl,” popsal Bence.

Vláda zakázala hromadné závodní stravování, firmy budou muset testovat

Koronavirus

O zákazu stravování ve firemních jídelnách rozhodla vláda v pondělí. Mohou pokrmy prodávat, ale pracovníci si je tam nesmějí sníst, aby se na místě nesdružovali.

S kritikou přišlo i Sdružení pro zaměstnanecké stravování, podle nějž vláda rozhodla bez odborné diskuse. Provozovatelé zaměstnaneckých stravovacích zařízení podle něj navíc nemají dostatek obalů pro výdej jídla.

Podle průzkumu sdružení z loňského roku se v závodních jídelnách stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí.

V automobilkách Škody jsou stovky nakažených, uvedly odbory

AutoMoto

Provoz jídelen zastavila i mladoboleslavská automobilka Škoda Auto ve všech svých tuzemských závodech. „Od 2. března je namísto běžného závodního stravování umožněn pouze výdej jídla s sebou, které zaměstnanci zkonzumují mimo závodní restauraci,“ potvrdila mluvčí automobilky Martina Gillichová.

V závodních jídelnách automobilky byly sice oddělovací stěny a další opatření, ale ani to podle vládních nařízení nestačí. Jídlo si proto zaměstnanci odnášejí na své pracoviště, kde mají i v provozu poblíž výrobní linky koutky na odpočinek. Tam mohou v malých skupinách obědy sníst. Díky tomu se nepromíchají malé pracovní skupiny, které zůstávají pohromadě i na jídlo a nemusí se na delší čas setkat s nikým dalším.

Anketa

Souhlasíte se zavřením závodních jídelen?
Ano
20,6 %
Ne
79,4 %
Celkem hlasovalo 8194 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám