Hlavní obsah

Jermanová má za 90 tisíc kontrolovat Středočeský kraj. Nová koalice je proti

Novinky, Dominika Jeřábková

Navzdory volebnímu debaklu dosluhující středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO) zřejmě setrvá jako důležitá figura v krajském zastupitelstvu. Hnutí ANO se ji rozhodlo nominovat do funkce předsedkyně kontrolního výboru, kterou nová formující se koalice v čele s Petrou Peckovou (STAN) přenechává podle tradice opozici. Dosavadní šéfku úřadu v něm však nechtějí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Článek

„Myslím si, že je to zcela absurdní. ANO má 15 zastupitelů. To, koho si na předsedu kontrolního výboru nominovali, něco svědčí o nich. Ne o nás. Asi dosavadní hejtmanka potřebuje placenou pozici, protože by třeba mohla mít problém s nalezením jiné práce,“ řekla Pecková Novinkám.

Volejte hejtmance: Pecková chce změnit střední Čechy

Krajské volby

S funkcí je vedle povinnosti kontrolovat správnost provedení finančních a dalších operací úřadu spojen také plat 93,5 tisíc korun měsíčně, Pokorné by dále náleželo služební auto, příspěvky na stravování a kancelář, o výhodách informovalo úterní Právo.

Tomu informaci zároveň potvrdila i dosavadní hejtmanka prostřednictvím SMS zprávy. „Ano, jsem navržena,“ odpověděla Jermanová na dotaz.

Pecková k tomu dodala, že se již dříve uvnitř koalice domluvili, že nebudou opozici do nominace zasahovat. A navíc i přesto, že je klub ANO relativně početný, sama připustila, že v jejích řadách aktuálně nevidí moc vhodných adeptů. S ohledem na dosavadní vývoj však ani neočekává, že by ANO nyní vybralo ze svého středu jiného kandidáta.

Zatím, ale není jasné, jak se k tomu postaví zastupitelstvo, které musí její nominaci potvrdit. Jeho ustavující schůze se bude konat v pondělí 16. listopadu. „To, zda bude zvolena, se uvidí,“ zdůrazňovala Pecková. Zároveň uvedla, že pokud jde o ní, hlasovat pro zvolení Jermanové nebude.

Autokontrola?

Ve hře je tak stále i varianta, že pozici nakonec získá někdo z koalice, jejíž součástí je kromě Starostů a nezávislých také ODS, Piráti a Spojenci pro Středočeský kraj. Jenže to by znamenalo, že by se vedení kraje dostalo do paradoxní situace, kdy by kontrolovalo samo sebe.

I z těchto důvodů Pecková uvedla, že se bude snažit, aby pozici přece jenom obsadilo ANO, které zůstane jako jediné v opozičních lavicích. Zbytek dosavadní koalice, ČSSD spolu s komunisty, mandáty v říjnových volbách neobhájil.

Piráti zatím odmítají spolupráci se STAN. Bojí se zneužití

Domácí

„Nebudeme jako oni“

Současně Pecková upozorňuje, že pokud by se zastupitelstvo na žádném kandidátovi neshodlo, hrozí, že zůstane funkce neobsazená. Opakovala by se tak situace z přechozího volebního období, kdy hnutí ANO odmítlo akceptovat právě nominaci STAN jako dosud nejsilnějšího opozičního klubu.

„Vytvořili situaci, kdy byl výbor několik měsíců neusnášeníschopný, protože neměl předsedu, který svolává jednání. Takže stávají koalice si upravila jednací řád tak, aby mohl jednání svolávat místopředseda. To znamenalo, že byl kontrolní výbor do voleb paralyzován. Ale my se nebudeme chovat stejně,“ dodala Pecková.

Hromadný bojkot

Nespokojený s volbou opozice je zjevně i zbytek vznikající koalice. Pirátský lídr Jiří Snížek již avizoval, že zastupitelský klub jeho strany s nominací bývalé hejtmanky Jermanové souhlasit nebude.

Středočeští úředníci měli prémie až 85 tisíc měsíčně

Domácí

Pokud jde o Spojence, zdůrazňoval zase středočeský zastupitel Jan Jakob (TOP 09), že za důležitou považuje zejména osobní důvěryhodnost člověka, který bude funkci vykonávat. S Pokornou Jermanovou je přitom spojena nejedna aféra z období jejího vedení úřadu. Za všechny šlo například o desetitisícové odměny pro její úředníky. „Je nepochybné, že nominace hnutí ANO není šťastná,“ doplnil.

Zároveň on i místní lídr ODS Martin Kupka potvrdili Novinkám, že pokud nenabídne hnutí ANO jiného kandidáta, plánují o situaci uvnitř koalice dále jednat.

„Platí to, s čím jsme šli do voleb, a sice, že budeme opozici dávat prostor, který jí náleží. Jinak bychom se hned v úvodu zpronevěřili základním principům, které chceme hájit,“ uvedl občanský demokrat.

Nová koalice se bude opírat o 50 z celkového počtu 65 hlasů v zastupitelstvu. STAN mají 18 křesel, druhá ODS 16, Piráti 12 a Spojenci, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení, čtyři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám