Hlavní obsah

Volejte hejtmance: Pecková chce změnit střední Čechy

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čele Středočeského kraje usedne po čtyřech letech znovu žena. Jaroslava Pokornou Jermanovou z hnutí ANO vystřídá v čele hejtmanství starostka Mnichovic Petra Pecková. V krajských volbách vyhrála jako lídryně kandidátky Starostů a nezávislých.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Budoucí hejtmanka Petra Pecková

Článek

„Od malička jsem byla taková mluvčí třídy, organizátorka věcí na základní škole, takže je mi politika asi vlastní,“ říká o sobě budoucí hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, příští týden pětačtyřicetiletá. S hnutím STAN vyhrála v největším českém regionu volby.

Zatím je starostkou Mnichovic nedaleko Prahy. V tomto bezmála čtyřtisícovém městě dostalo hnutí STAN 59,6 procenta hlasů.

Hejtmankou ve středních Čechách bude Pecková, dohoda i v Moravskoslezském kraji

Volby

V devatenácti letech se Petra Pecková přihlásila do konkurzu TV Nova, kde se zakládala redakce pořadů Na vlastní oči a Občanského juda, kde začala pracovat jako redaktorka. „Už tehdy jsem se věnovala věcem veřejným, radnicím, i interakcím lidí a radnic, které tehdy vypadaly úplně jinak. K téhle oblasti jsem ale vždycky tíhla,“ vzpomínala Pecková.

Při zaměstnání začala studovat publicistiku a žurnalistiku v kombinaci s politologií na Masarykově univerzitě v Brně.

V roce 2010 vstoupila takříkajíc na druhý břeh a z novinařiny přeskočila na radnici v Mnichovicích, kde žije celý život. Stala se místostarostkou a navrch si přidala studium sociologie a veřejné správy na Karlově univerzitě, aby propojila teorii s praxí.

Z televize na radnici

Zlomem, proč opustila publicistiku v televizi a stala se hlavou radnice, podle ní byli stále častěji volající lidé, kteří chtěli řešit problémy ve městě. „Řekla jsem si, že kritizovat je pozitivní, ale kritikou toho až tolik nezmění, ačkoli zrovna Občanské judo dokázalo změnit věci zásadním způsobem, ale nešlo změnit pojetí ve městě od základu. Proto jsem do toho šla, lidé to ocenili ve volbách a já jsem se stala starostkou,“ rekapitulovala matka dvou dětí.

Nesmysl, říká Babiš k plakátu ANO, na němž s Jermanovou slibují test pro důchodce zdarma

Krajské volby

Právě s nimi se snaží trávit volný čas, jehož teď rapidně ubylo. „Strašně ráda sportuju. Děti jsou už trochu větší a jsou to skvělí parťáci, tak spolu hodně cestujeme, chodíme na výstavy, sportovní akce,“ popsala. „Sama jsem hrávala basketbal, dcera ho taky hraje, syn dělá pozemní hokej a pětiboj, takže jezdíme na závody a turnaje.“

Pod vodou mobil nezvoní

Začala i běhat, s dětmi si užívá charitativní běhy, třeba pro Světlušku. „Teď ale není čas ani na ten běh, naposledy jsem byla asi před dvěma týdny,“ dodala s tím, že volby jí převrátily život naruby.

„Nedávno jsem se začala potápět, pod tou vodou nemůže telefon zazvonit a tam už jde o život. Potřebuju vždycky na chvíli zastavit a soustředit se,“ uvedla Pecková. Teď předává mnichovický úřad místostarostce, chce být jen řadovou zastupitelkou, a především se chystá do čela Středočeského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám