Hlavní obsah

Jenom jsem se snažila přežít, bilancuje zdravotní sestra těžký koronavirový rok

Kristýna Léblová, Klára Karasaridu, Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Na začátku se pustili do boje s koronavirem s elánem, jenže nápor práce a nelepšící se situace si postupně u zdravotníků začaly vybírat svou daň. „Jenom jsem se snažila přežít,” ohlíží se za nejhorším obdobím pandemie 30letá zdravotní sestra Lenka Konečná, která slouží na jednotce intenzivní péče IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Na 12. květen připadá Mezinárodní den zdravotních sester a ošetřovatelek.

Jenom jsem se snažila přežít, vzpomíná zdravotní sestra na poslední koronavirový rok. Video: Novinky

 
Článek

Sestřičky i další zdravotníci si během posledního roku sáhli na dno svých psychických i fyzických sil.

„Ten začátek byl strašně náročný, ale asi jsme všichni byli ještě plní sil, takže jsme se do toho pustili s vervou, že to zvládneme, jenže to bylo dlouhé a pořád se to nelepšilo, bylo to vlastně pořád horší,“ líčí Lenka Konečná.

K tomu, že se chce tomuto oboru věnovat, musela podle svých slov dozrát, těžká situace ale její odhodlání začala nahlodávat.

Není to legrace, zůstaňte doma, prosí sestra z oddělení, kde se léčí „nejhorší” covidoví pacienti

Koronavirus

„Už jsem měla pocit, že už to nechci dělat, že tady nechci být, že mě to prostě nebaví, že to takhle nechci. Strašně lidí umíralo, bylo to pro mě opravdu psychiky náročné. Moc volna jsem neměla a neventilovala jsem to asi nijak. Já jsem pak byla v takové depresivní fázi, kdy jsem nedělala nic, jenom jsem se snažila přežít,“ popisuje nelehké období zdravotní sestřička, jež na jednotce intenzivní péče pečuje o ty nejzávažnější případy.

Foto: archiv Lenky Konečné, Novinky

Lenka během posledního roku mnoho volna pro soukromý život neměla.

Lenka si ještě dodělává specializační vzdělání. Během nedávných přednášek se jí profesor zeptal, proč tuhle práci vlastně dělá.

„Uvědomila jsem si, že tu práci miluju, strašně mě baví, naplňuje mě, a to si nenechám vzít. Rozhodla jsem se, že se do toho pustím, že to jednou přejde a bude to dobrý,“ říká.

Přiznala, že největší odměnou pro ni i kolegy je, když vyléčený pacient přijde a poděkuje. „Teď tu byl takový šikovný pán, který už šel domů. Tak ten nám strašně děkoval, s některými se domlouval, že půjde na pivo, ten si toho vážil,“ usmívá se.

Pacienti jsou zoufalí, často s nervama na dně, popisuje zdravotní sestra na telefonu

Domácí

Nemocnice na své zaměstnance myslí

Již od roku 1965 připadá na 12. květen Mezinárodní den zdravotních sester a ošetřovatelek. Ten připomíná, jak jsou ve zdravotnictví nejen sestřičky důležité. V letošním roce je to ještě zvýrazněné koronavirovou krizí, jež asi nejvíc prověřila právě zdravotníky.

Vyjádřit jim uznání se snaží i ve Všeobecné fakultní nemocnici. Třeba rozdáváním růží.

Schillerová slíbila zdravotníkům poukazy do lázní

Domácí

„Je hezké, že se na nás myslí. Děláme tu práci, kterou děláme, bylo to náročné, odměny jsme dostali, vážím si toho a asi nic dalšího nepotřebujeme, už jen aby to bylo dobré,“ říká s pokorou sestřička Lenka Konečná.

Foto: archiv VFN, Novinky

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze dostaly sestřičky růže jako poděkování.

„Já to vnímám dnes tak trochu symbolicky, protože my tady u nás v nemocnici cítíme, že ta poslední vlna polevuje a znamená to jakési ulehčení v práci zdravotníků, ke kterému se postupně navracíme. Za ten poslední rok si většina zdravotníků sáhla na dno svých psychických a fyzických sil, zejména na těch nejtěžších odděleních v nemocnici,“ řekla Novinkám hlavní sestra VFN Dita Svobodová.

Reklama

Výběr článků

Načítám