Hlavní obsah

Pacienti jsou zoufalí, často s nervama na dně, popisuje zdravotní sestra na telefonu

Kristýna Léblová, Lucie Hottková, Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník

Dotazy lidí ohledně testů a jejich výsledků, kapacit laboratoří, informace pro zdravotní sestry, laboranty a lékaře. To vše spojuje dohromady mělnické kontaktní call centrum InspiroTec, které denně přijímá přes dva tisíce hovorů. Konzultantky jsou vystudované zdravotní sestry, které se často nad rámec své práce setkávají s emotivními osobními příběhy lidí, kteří na linku volají.

Pacienti jsou zoufalí, často jsou s nervama na dně, popisuje zdravotní sestra na telefonuVideo: Novinky

 
Článek

„Myšlenka vytvoření kontaktního centra byla taková, aby laboranti a zdravotnický personál měli čas na svou odbornou práci a nemuseli přijímat hovory. Proto vzniklo kontaktní centrum, abychom my vyfiltrovali hovory, které je zbytečně zdržují od jejich odborné práce,“ sdělila Novinkám vedoucí kontaktního centra Pavlína Masopustová.

Konzultantky, které musejí mít minimálně středoškolské zdravotnické vzdělání, také samozřejmě poskytují informace pacientům. „Pacienti chtějí různé typy informací. Znát ceny, jestli dané vyšetření laboratoř provádí, kam můžou na odběr přijít, jak se mají před odběrem připravit. Někdy si volají i samoplátci o výsledky testů, to sdělujeme na základě identifikačních kódů. Dbáme i na jejich zdravotní stav tak, aby zde nebyl nějaký dopad třeba ze špatného výsledku,“ říká.

Počty antigenních testů klesají. Projevuje se samotestování ve firmách

Domácí

Během hovorů s pacienty se často dozvídají i jejich nelehké situace, mnozí z volajících jsou zoufalí. Jednou z nich byla i paní, ročník 1952, která si do centra volala o výsledek testu na protilátky. Přitom se konzultantce svěřila se svými těžkostmi, se kterými se potýkala na podzim, kdy prodělala onemocnění covid-19.

Foto: Archiv Kateřiny Trnkové, Novinky

Sestřičky pracují z domu, kde musí zvládnout obstarat nejen hovory ale i své děti.

„Nemohla dýchat, a tak její manžel usoudil, že je čas ji odvézt do nemocnice. Zde jim řekli, že ji nemají kam přijmout a že to zvládne doma. Manžel se o ní prý staral jako o malé dítě. Krmil ji, pomáhal s osobní hygienou a vodil ji na toaletu. Hodně jim pomohl i praktický lékař. Společnými silami vše zvládli,“ vzpomíná Masopustová.

Testování se od dubna rozšíří o firmy do 10 lidí

Domácí

Jindy zase centrum přijalo hovor od zoufalé paní, které v zahraničí zemřel manžel a potřebovala PCR test k odletu, aby mohla vyzvednout manželovy ostatky. Nevěděla ale, kde na testech byla, kam má volat. Konzultantky paní pomohly a předaly kontakt na danou laboratoř, u které test podstoupila a která měla její výsledek.

„Volá například rozčilený pán, který chrlí jednu větu za druhou a z celého monologu vyplývá, že potřebuje odpověď ihned. Ale otázku v podstatě nepoložil. Snažíme se ho uklidnit a vysvětlujeme mu, že abychom mu pomohli, musíme začít od začátku,“ popisuje Masopustová situaci, která se v call centru opakuje poměrně často.

„Uklidní se a říká, že je toho na něj moc: v televizi se hovoří jen o covidu, dostávají se k němu desítky různých informací a on je z toho zmatený. Nakonec se dozvídáme, že jen potřeboval jít na antigenní test, ale vůbec nevěděl, kam jít nebo jak odběr bude probíhat. Když mu vše vysvětlíme, omluví se, že byl nepříjemný.“

Ceny samotestů padají. Kde si je můžete koupit a za kolik

Koronavirus

Denně přijme centrum přes dva tisíce hovorů, konzultantek je přitom pouhých dvacet. Ty pracují převážně z domu, kdy se navíc musejí věnovat vlastním rodinám, domácnosti a dětem.

„Někdy to je složité, ale musíme se s tím nějak vyrovnat. Musíme nechat práci tady a jít domů. Mám dvou a půl letou holčičku, naštěstí je hodná, takže to všechno zvládáme. Pomáhá manžel, když má volno. Lidem pomáhat musíme, hovorů je hodně, tak se musíme snažit,“ doplňuje další z odborných konzultantek Kateřina Trnová.

Reklama

Výběr článků

Načítám