Hlavní obsah

Jednání Volného bylo hnusné a ostudné, říká Benda

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člen Sněmovního mandátového a imunitního výboru, předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS) vyjádřil znechucení nad sněmovní rvačkou, kterou ale nepovažuje za trestný čin. Volný by však trestu uniknout neměl, řekl v rozhovoru pro Právo.

Potyčka v Poslanecké sněmovně Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Příští týden bude jednat imunitní výbor, který by měl podle některých členů ve finále za rvačku udělit poslanci Volnému v rámci disciplinárního řízení maximální pokutu ve výši měsíčního platu 90 800 korun hrubého. Souhlasíte?

Přestupky poslanců, k nimž dojde v sále, má primárně řešit předsedající schůze. Proto může provinilce volat k pořádku, odebrat mu slovo, vykázat ho ze sálu. Možná k tomu mohlo dojít už v průběhu dne, kdy poslanec Volný mluvil na mikrofon bez roušky, v tričku, pouštěl jakési nahrávky. Ale připouštím, že po bitvě je každý generál.

Poslanci se porvali u předsednického pultíku

Domácí

Neboli jste přesvědčen, že Volný se mohl dopustit jen přestupku?

Říkám jen, že výbor má dvě možnosti, které může využít. Může řešit skutek, který – pokud by se stal jinde než na půdě Sněmovny – splňuje znaky trestného činu výtržnictví, což si ale v tomto případě nejsem jist, byť to podle mě bylo hnusné, ostudné jednání.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Benda (ODS)

Anebo to můžeme řešit jako urážku mezi poslanci, což by se asi v tomto případě dalo, ale musí to být na základě podnětu někoho z poškozených. V takovém případě může výbor uložit povinnost omluvy anebo finančního postihu v podobě ztráty měsíčního platu.

Sněmovní rváč Volný považuje za oběť sebe: Napadli mě, podám žalobu

Domácí

Jste ochoten podpořit právě nejvyšší možnou pokutu?

Jsem přesvědčen, že toto skandální jednání urazilo celou Sněmovnu, a nemám problém s uložením finanční sankce. A opakuji, že si nemyslím, že došlo k trestnému činu. Vezměte si, že pokud se něco takového stane v hospodě, tak to nikdo jako výtržnictví neřeší.

Praktiky z východu, je to magor, reagují politici na potyčku ve Sněmovně

Domácí

Jednání výboru je vždy neveřejné, Volný se ale nechal slyšet, že debata bude v přímém přenosu. Je možné, aby si jednání výboru nahrával a pak ho zveřejnil?

To nemůže. Může si nahrávat leda sám sebe, tedy chvíle, kdy se jednání účastní a bude své chování vysvětlovat. Následně ale výbor rozhoduje už bez přítomnosti daného poslance. Předpokládám však, že se proti rozhodnutí výboru odvolá a pak bude vystupovat před celou Sněmovnou, což je veřejné jednání. Bohužel to všechno bude posilovat jeho gloriolu hrdiny, který bojuje s establishmentem.

Bitka v českém parlamentu, píší o konfliktu zahraniční média

Domácí

Patříte mezi nejdéle sloužící poslance, vybavujete si obdobný případ a tak vyhrocenou situaci?

Pamatuji si na někdejšího republikánského poslance Sládka, který vylomil část stolu v jednacím sále, ale, s odpuštěním, kam se hrabe na ten nebývalý čtvrteční incident poslance Volného. Ve světle toho může blednout i tzv. podsedická facka, kdy si to soukromě rozdali tehdejší poslanec soc. dem. Jozef Wagner s budoucím ministrem vnitra Václavem Grulichem. Anebo záhlavec Davidu Rathovi od bývalého místopředsedy vlády Miroslava Macka. Ani v jednom případě to ale nebylo v parlamentu.

Dezinfekce po rvačce ve Sněmovně, jejímž aktérem byl poslanec bez roušky.Video: psp.cz

Dostaneš flákanec ve znakovém jazyce. Bitka ve Sněmovně baví internet

Koktejl

Může být hůř?

Těžko říct, musíme udělat všechno, aby tomu tak nebylo. Ale platí, že v případě poslance Volného by na sebe měli vzít odpovědnost ti, kteří ho do Sněmovny přivedli. Tedy SPD a lidé, kteří ho volili. Je evidentní, že ten člověk chtěl provokovat, byl na to připraven.

Podle mě to souvisí s celkovým stavem ve společnosti, lidé jsou už zoufalí. Pokud se podíváte i na ty různé demonstrace, tak prostě agresivita lidí sílí. A pokud je taková agresivita ve společnosti, tak se prostě může přenést i do parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám