Hlavní obsah

Je to největší útok na Česko od roku 1968, řekl k Vrběticím poslanec ČSSD Veselý

Praha

Podle poslance a šéfa sněmovního zahraničního výboru Ondřeje Veselého (ČSSD) je exploze v muničních skladech ve Vrběticích největší útok na Českou republiku od roku 1968. Podle něj bylo vyhoštění 18 ruských diplomatů na místě. Sdělil to v neděli v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News.

Foto: Taneček David, ČTK

Poslanec ČSSD Ondřej Veselý na archivním snímku

Článek

„Je to největší útok na naše území od roku 1968. Tomu odpovídá i obrovská reakce z české strany. Informace jsou tedy natolik závažné, že je vyhoštění na místě. I prezident to posvětil,“ sdělil Veselý.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu uvedl, že prezident Miloš Zeman reakci podpořil. On sám by se měl k útoku podrobněji vyjádřit příští týden v neděli.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Informace jsou závažné také podle poslance ANO a místopředsedy zahraničního výboru Jaroslava Bžocha. „I kdyby se stalo cokoliv, tak to neopravňuje cizí stát, aby jeho složky zasahovaly na území jiného státu,“ řekl.

Reakce pak naopak není dostatečná podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, měla by být větší. „Je to teroristický čin, byly evakuovány celé obce. Na rozdíl od kolegů nepovažuji vyhoštění diplomatů za dostatečné,“ řekla Pekarová. Podle ní by se měla situace v ČR řešit na úrovni Evropské unie, která by se měla k útoku vyjádřit jednotně.

Luzar: Chcete vyvolat válku? 

S reakcí nesouhlasil v Partii ani poslanec KSČM Leo Luzar. Podle něj nejsou informace dostatečné, a Česko by tak nejprve mělo jednat o celé záležitosti s Ruskem.

Výbuch měl souviset se zbraněmi pro Ukrajinu, Česko informuje spojence

Domácí

„Nemáme informace. Chcete vyvolávat válku? Nikdo nic neví, ale tři vrcholní politici hovoří o tom, že je třeba vyvolat odvetu. Tyto nálady mohou skončit velice špatně,“ prohlásil.

Premiér Babiš a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) totiž v sobotu večer na společné tiskové konferenci prohlásili, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích.

Absurdní, Češi asi chtějí zavřít ambasádu v Moskvě, reagují Rusové

Evropa

„Při výbuchu došlo ke škodám, ale i ke ztrátě na životech. Česká republika na to musí reagovat,“ oznámil premiér. Hamáček, který dočasně zastává funkci ministra zahraničí, ho doplnil tím, že se rozhodl vyhostit 18 ruských diplomatů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám