Hlavní obsah

Drive-in jako u fastfoodu: vnitro představilo možnosti voleb z karantény

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra připravilo čtyři alternativy pro možnost hlasování z karantény při říjnových volbách do krajů a Senátu. To, že by kvůli nařízené karanténě v rámci opatření proti šíření koronaviru nemohly volit desítky nebo i stovky lidí, kritizuje opozice i Senát. Diskutované korespondenční volby podle šéfa resortu Jana Hamáčka (ČSSD) nejsou namístě.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr vnitra Jan Hamáček představil možnosti úprav volební praxe při epidemii koronaviru.

Článek

„Jsou politické strany, které jsou proti korespondenčním volbám. Nenašli bychom tak konsenzus. Znamenají ale také z hlediska epidemie určité riziko,“ sdělil v úterý Hamáček po jednání se zástupci parlamentních stran.

Ten tak místo toho navrhuje čtyři další možnosti hlasování. Díky nim by mohli volit i lidé, kteří budou mít v té době nařízenou karanténu. Těch je podle ministra nyní přes 3500.

Drive-in hlasování 

Jednou z variant je drive-in hlasování. „Navrhujeme zřízení volebních místností, kde budou moci lidé volit z motorového vozidla. Nejprve proběhne identifikace. Poté, co by člověk v karanténě odvolil, tak by odjel,“ uvedl ministr.

Hamáček nevyloučil další mimořádný stav a odklad voleb

Domácí

Další možností jsou zvláštní volební okrsky. Ty by se zřídily například v domovech pro seniory nebo zařízeních s pečovatelskou službou, kde jsou všichni klienti v karanténě.

Proxy voting

V hře je i tzv. proxy voting, tedy hlasování prostřednictvím zástupce. Ten by za člověka v karanténě volbu provedl. Variantou je i to, že by na vyžádání osoby v karanténě vyjela speciální volební komise. „Ta dorazí na místo bydliště a za použití všech ochranných prostředků bude moci následně člověk odvolit do speciální urny,“ přiblížil šéf resortu vnitra.

Za nejjednodušší označil přijmout všechny možnosti, aby bylo možné přizpůsobit se všem životním možnostem.

Mlsna: Odklad říjnových voleb nehrozí. Lidé v karanténě ztrácejí volební právo

Domácí

K závěrům nad podobou formy hlasování chce ministerstvo vnitra po diskusi dojít k 5. srpnu, aby vláda návrh mohla schválit na svém příštím jednání 17. srpna. V září začne proškolování členů komisí, a tudíž by měl zákon projít legislativním procesem ještě do této doby.

Volby budou 

„Pokud dojdeme ke shodě, tak předpokládám, že by legislativní proces mohl být rychlý,“ doplnil ministr. Nemělo by se tak stát, že by se krajské a senátní volby nekonaly.

Řešte, jak mají volit lidé v karanténě, vyzval vládu Senát

Domácí

Opozice schůzku ocenila. „Je naprosto nepřijatelné, abychom tisíce lidí nechali bez základního práva volby. Musíme hledat řešení, nikoli říkat, že to nejde,“ uvedla po jednání šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Z variant pak opoziční ODS, Piráti, STAN a TOP 09 podpořili možnost hlasování z auta a zvláštní okrsky pro zařízení v karanténě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám