Hlavní obsah

Jaké změny čekají obyvatele Česka v roce 2016

Nový státní svátek nebo vyšší minimální mzda. Obyvatele Česka čeká během příštího několik nových věcí. Redakce Novinek pro vás připravila přehled změn, které budou v roce 2016 platit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyšší minimální mzda

Měsíční minimální mzda vzroste z 9200 na 9900 Kč, základní hodinová sazba se zvyšuje z 55 na 58,70 Kč. O 1300 korun na 9300 se zvýší nejnižší možný výdělek pro postižené.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Jednorázový příspěvek důchodcům

Důchodci dostanou k únorovým penzím jednorázový příspěvek 1200 korun. Kvůli nízké valorizaci penzí jim totiž důchody vzrostou jen o 40 korun.

Nový státní svátek

V kalendáři přibude nový státní svátek - bude jím Velký pátek. Už v roce 2016 si tak Češi užijí delší velikonoční svátky.

Snadnější vydávání dokladů

O cestovní pas bude možné nově žádat na jakémkoliv úřadu. Nyní o něj lze zažádat pouze v místě bydliště. Změna čeká také seniory starší 70 let, těm budou od ledna úřady vydávat občanské průkazy s prodlouženou platností na 35 let. Nebudou si je tak muset měnit každých deset let. Od roku 2016 také zdraží takzvané expresní pasy, místo nynějších 1500 korun lidé zaplatí 4000. Vydání dokladů potrvá nejvíce šest pracovních dní, dosud na to úřady měly 15 dní.

Značky na přání

Řidiči si budou nově moci pořídit značku na přání. Cena jedné tabulky je pět tisíc korun, opatřit automobil značkou na přání tak bude stát deset tisíc. Na tabulce nesmějí být hanlivá slova nebo slova s písmenky G, CH, O, Q či W. Nápis musí obsahovat alespoň jednu číslici.

Na některých silnicích až rychlostí 110 km/h

Až 110 km/h budou moci jezdit řidiči na vybraných silnicích první třídy. Umožní to novela zákona o pozemních komunikacích.

Kontrolní hlášení

Povinnost firem i podnikatelů podávat kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty (DPH) je nejvýznamnější novinkou v oblasti daní. Celkově se opatření dotkne zhruba 550 tisíc plátců DPH. Spolu s tím rovněž musí všichni plátci DPH začít podávat přiznání elektronicky, dosud existující výjimka pro fyzické osoby totiž přestane platit.

Firmy budou muset podávat kontrolní hlášení každý měsíc. První hlášení tak budou muset podat do 25. února 2016. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. Čtvrtletní plátci DPH tak první kontrolní hlášení musí podat do 25. dubna 2016. Vedle toho budou míst všichni plátci od ledna povinnost podávat dokumenty k DPH finanční správě elektronicky.

Vznikne registr smluv

Aby byly smlouvy o objemu nad 50 tisíc korun platné, budou je muset kraje, větší obce či úřady zveřejnit v elektronické databázi. Novinka bude platit od poloviny příštího roku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Vyšší daně pro hazard

Hazardní hry budou příští rok více zdaněny. Místo nynějších 20 procent budou loterie zdaněny 23 procenty, pro hrací automaty bude nově sazba 28 procent. Zvýší se i denní poplatek za hrací automat, místo nynějších 55 korun se bude platit 80.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Zdraží cigarety

Krabička cigaret zdraží o tři až čtyři koruny. Zvýší se totiž spotřební daně z cigaret a dalších tabákových výrobků. Vyšší daň se tak bude týkat i doutníků, cigarillos a tabáku ke kouření, ale i surového tabáku. [celá zpráva]

Ruší se druhý pilíř

Definitivně skončí druhý pilíř důchodového spoření, který v roce 2013 prosadila pravicová vláda Petra Nečase (ODS). Do druhého pilíře vstoupilo celkem 85 tisíc lidí, peníze by měli dostat zpět nejpozději do ledna 2017.

DPH u nemovitostí platí kupující

Od ledna začíná platit rozšíření přenesené daňové povinnosti DPH na dodání nemovité věci. Dosud DPH z prodeje nemovitosti platil prodávající. Kupující tedy původnímu majiteli zaplatil jak kupní cenu nemovitosti, tak i DPH, jejíž odpočet mu následně vracel finanční úřad. Od Nového roku DPH z prodeje nemovitosti odvádí kupující, který zároveň uplatní nárok na odpočet daně.

Poplatky na zelenou energii

Poplatek na obnovitelné zdroje se už nebude platit za spotřebované množství elektřiny, ale podle hodnoty hlavního jističe. U odběratelů, převážně průmyslových podniků, kteří odebírají elektřinu z vysokého napětí, pak podle rezervovaného příkonu. Ministerstvo průmyslu (MPO), které zákon připravilo, tvrdí, že kvůli novému způsobu žádný odběratel nezaplatí více. Naopak v případě, že lidé dokážou kapacitu svého jističe snížit, prý ušetří.

Zálohy pro živnostníky

Živnostníkům a drobným podnikatelům se zvyšují minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Z kapsy budou muset za rok vytáhnout o 660 korun více.

Eurodotace z nového

Podniky mohou žádat o evropské dotace už jen z nového programovacího období 2014 až 2020. Je pro ně připraveno 116 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se zvětšeninou účtenky.

Co naopak zatím platit nebude:

Protikuřácký zákon

Zákaz kouření v restauracích měl původně platit od ledna 2016. Norma ale ve Sněmovně prošla teprve prvním čtením a u zákonodárců vyvolala vášnivou debatu. Kdy bude tedy protikuřácký zákon platit, není zatím jasné. [celá zpráva]

Babišova EET

I když rozpočet na rok 2016 počítá s penězi z elektronické evidence tržeb (EET), opozice ve Sněmovně zatím klíčový zákon ministra financí Andreje Babiše úspěšně blokuje. Návrh se nachází ve třetím čtení, opozice v čele se šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem ale prohlašuje, že je připravena EET obstruovat i několik let. [celá zpráva]

Odpočty na děti

Příští rok by také mělo opět vzrůst daňové zvýhodnění na druhé dítě a další dítě. Na druhé dítě v rodině se má zvýšit o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě má stoupnout o 300 korun měsíčně. Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy měnit nemá.

Příslušnou změnu zákona ale ještě poslanci neschválili. Druhé čtení zákona by mělo proběhnout na první schůzi v novém roce. To by mohlo znamenat platnost zákona v březnu. Zákon je ale navržen tak, aby sleva byla v ročním zúčtování poskytnuta zpětně i za měsíce, ve kterých zákon ještě nebude platit.

Vyšší rychlost na dálnicích

Poslanci zamítli návrh, aby se zvýšila rychlost na některých úsecích dálnic ze 130 na 150 km/h. Zákonodárci také nepodpořili myšlenku, aby byla u cyklistů při jízdě tolerována půl promile alkoholu v krvi. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám