Hlavní obsah

Poslanci kývli na zákaz kouření v restauracích

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protikuřácký zákon, který zakáže kouření v restauracích, prošel v úterý ve Sněmovně prvním čtením. Návrh ODS na zamítnutí v dolní komoře neuspěl. Normu nyní dostane k posouzení zdravotnický výbor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přinesl na jednání Sněmovny urnu na ostatky.

Článek

Samotnému hlasování předcházela dlouhá debata, poslanci předlohu z pera ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) probírali i minulý týden. [celá zpráva]

Němeček zákon v úterý ve Sněmovně hájil s tím, že cigarety každý rok zabijí jedno okresní město. Do dolní komory si také přinesl urnu na ostatky a obrázky plic, jazyka a krku s rakovinou.

Poslanec sociálních demokratů Jaroslav Zavadil Němečkovi vytýkal, že protikuřácká kampaň není férová.

„Proč se neříká také, že umírají lidé v 96 letech a kouří každý den 40 cigaret denně? Proč se neříká, že umírají občané v 86 letech a kouří 30 cigaret denně? Tohle jsem nikde nečetl!“ prohlásil Zavadil. Dodal, že není vášnivý kuřák a dá si pět až osm cigaret denně.

„Jestli si pan ministr zdravotnictví myslí, že by někteří lidé měli přestat kouřit, já si myslím, že by někteří lidé měli přestat pít,“ prohlásila Jana Černochová z ODS, za což ve Sněmovně sklidila potlesk.

Nealko levnější než alko

Poslankyni Olze Havlové z Úsvitu se zase nelíbí, že kuřáci budou místo v restauracích venku na ulici. „Mně daleko více vadí, když je nepořádek všude na ulicích, například rozházené vajgly. Přecházím přes přechod, málem mě kuřák s cigaretou v ruce propálí bundu,“ řekla poslankyně.

Vládní návrh o ochraně zdraví kromě úplného zákazu kouření v restauracích také počítá se zákazem prodeje alkoholických a tabákových výrobků v automatech. Restaurace by také musely na svém nápojovém lístku nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než pivo.

Anketa

Souhlasíte se zákazem kouření v restauracích?
Ano
70 %
Ne
30 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22947 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám