Hlavní obsah

Od ledna začíná kontrolní hlášení DPH a elektronická komunikace

Nejvýznamnější novinkou v oblasti daní je od ledna povinnost firem i podnikatelů podávat kontrolní hlášení u daně z přidané hodnoty (DPH). Celkově se opatření dotkne zhruba 550 tisíc plátců DPH. Spolu s tím rovněž musí všichni plátci DPH začít podávat přiznání elektronicky, dosud existující výjimka pro fyzické osoby totiž přestane platit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Někteří podnikatelé kontrolní hlášení kritizují kvůli zvýšení administrativní zátěže, což finanční správa odmítá. Komora daňových poradců opatření podpořila. Zároveň ale vyzvala finanční správu, aby přijala opatření k úplnému či částečnému prominutí sankcí na počátku spuštění kontrolního hlášení.

"Pokud plátce nepodá kontrolní hlášení, ale svou chybu napraví ještě před výzvou finančního úřadu, bude mu udělena fixní pokuta 1000 korun. Pokud tak učiní až po výzvě, dostane pokutu 10 tisíc korun. Jestliže nepodá hlášení ani na základě výzvy finančního úřadu, zaplatí pokutu 50 tisíc korun," upozornila daňová poradkyně Blanka Štarmanová ze společnosti TaxVision.

Vyplnění kontrolního hlášení a jeho včasnému odeslání na finanční úřad je tak podle Gabriely Ivanco ze společnosti Mazars nutné věnovat dostatek pozornosti. "Neplnění zákonných povinností bude současně významným podnětem pro daňovou kontrolu," upozornila.

Kontrolní hlášení každý měsíc

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Jejich cílem od příštího roku je, aby finanční úřady získaly informace o vybraných transakcích plátců DPH, a tím rychlejší informace o možném daňovém úniku.

Díky kontrolnímu hlášení mohou finanční úřady například porovnávat trendy, srovnávat data a nalézat odchylky ve výkazech daného plátce proti obdobným společnostem, a tím lépe zacílit daňové kontroly.

Firmy budou muset podávat kontrolní hlášení každý měsíc. První hlášení tak budou muset podat do 25. února 2016. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. Čtvrtletní plátci DPH tak první kontrolní hlášení musí podat do 25. dubna 2016.

Vedle toho budou míst všichni plátci od ledna povinnost podávat dokumenty k DPH finanční správě elektronicky. V současnosti podává přiznání k DPH v papírové podobě zhruba 100 tisíc fyzických osob, uvedla Štarmanová.

DPH z prodeje nemovitosti bude odvádět kupující

Další změnou je rozšíření přenesené daňové povinnosti DPH na dodání nemovité věci od ledna. Dosud DPH z prodeje nemovitosti platil prodávající. Kupující tedy původnímu majiteli zaplatil jak kupní cenu nemovitosti, tak i DPH, jejíž odpočet mu následně vracel finanční úřad.

"Celá transakce byla zdlouhavá a neúměrně zatěžovala výměnu peněz mezi oběma subjekty. Od Nového roku bude DPH z prodeje nemovitosti odvádět kupující, který zároveň uplatní nárok na odpočet daně. Tím se celý proces zjednoduší a zkrátí," uvedla Štarmanová.

V případě nemovitostí dojde, a to od dubna, k další změně. Nově bude daň z nabytí nemovité věci totiž platit pouze kupující. Zároveň již nebude existovat institut ručitele daně.

"Stávající úprava, která dává v případě koupě a směny možnost výběru, která ze smluvních stran ponese daňovou povinnost, působí v praxi značné problémy," uvedlo Ministerstvo financí.

Vyšší daňové zvýhodnění na druhé a další dítě

Příští rok by také mělo opět vzrůst daňové zvýhodnění na druhé dítě a další dítě. Na druhé dítě v rodině se má zvýšit o 100 korun měsíčně. Na třetí a další dítě má stoupnout o 300 korun měsíčně.

Pro rodiny s jedním dítětem se výše slevy měnit nemá. Problémem je ovšem, že příslušnou změnu zákona ještě poslanci neschválili.

"Druhé čtení zákona by mělo proběhnout na první schůzi v novém roce. To by mohlo znamenat platnost zákona v březnu. Každopádně zákon je navržen tak, aby sleva byla v ročním zúčtování poskytnuta zpětně i za měsíce, ve kterých zákon ještě nebude platit. Nikdo tedy o peníze nepřijde," uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Cílem vlády je také v příštím roce spustit elektronickou evidenci tržeb, která má rovněž pomoci proti daňovým únikům. Její schválení v Poslanecké sněmovně ovšem v poslední době blokuje opozice. Opatření se nelíbí řadě podnikatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám