Hlavní obsah

Babiš protlačil zákon o hazardu. Nehlasujte proti sportu a dětem, vyzýval senátory

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hazardní hry budou příští rok zdaněny 23 a 28 procenty místo nynějších dvaceti. Senátoři ve čtvrtek kývli na vládní návrh zákona, který je klíčový pro ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ten totiž se dvěma miliardami, které vyšší zdanění přinese do státní kasy, počítá v rozpočtu na příští rok. Rozpočet už ve středu v závěrečném čtení schválila Sněmovna.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pro hrací automaty a další technická zařízení bude od příštího roku sazba 28 procent.

Článek

Kdyby horní komora nesouhlasila a vrátila zákon do Sněmovny s pozměňovacími návrhy, jak chtěli někteří senátoři, nestihl by se projednat do konce roku a vyšší zdanění hazardu by vůbec nebylo.

„Pokud schválíte nějaký pozměňovák, tak jste hlasovali proti sportu a proti našim dětem,“ hájil zákon v Senátu Babiš.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bavíme se o dvou miliardách. Ten message je úplně jednoduchý. Je to 200 miliónů pro obce, 1,8 miliardy pro rozpočet a pro sport,“ dodal.

Přestřelka s Valentou

Proti vládnímu návrhu vystoupila řada opozičních senátorů. Vadilo jim, že zákon pouze zvyšuje daně a neřeší například boj proti nelegálnímu hazardu, kvízomatům nebo opomíjí léčbu a prevenci před závislostí na loteriích. Kritizovali také, že obcím připadne z vyšších odvodů 63 procent a státu 37 procent. Původní odvody pro obce byly 80 procent.

„Troufám si tvrdit, že vláda veze obce a města do propasti, protože jim snižuje podíl z daňových odvodů,“ pustil se do návrhu senátor Ivo Valenta, který je majitelem loterijního holdingu Synot.

Také varoval před růstem nelegálního hazardu. „Legální hazard se ze dne na den přejde do nelegálního,“ zdůraznil senátor.

„Za svoji kariéru jsem zažil leccos, ale tohle ne. Pan senátor se nestydí vystoupit tady za svůj hazard. Já když mám střet zájmů, tak nevystupuji. Kdybych to udělal jednou, všichni by mě sežrali,“ rozčílil se po Valentově vystoupení Babiš. Dodal, že se zdaněním hazardu se v Česku nic nedělalo 25 let.

„Nějaký poslanec ve Sněmovně mi vyčítal - co jste dělali s hazardem? Když jsem přišel prvně na ministerstvo financí, tak v zákoně o hazardu nebyla ani čárka. Za necelých deset měsíců po nástupu do funkce jsem předložil zákon. Pětadvacet let nic a za deset měsíců jsem ho přinesl, tak mi nikdo nemá co vyčítat,“ dušoval se ve čtvrtek ministr financí.

Sazka: loterie nejsou návykové

Společnost Sazka uvedla, že zvýšení daně bude fakticky znamenat zastavení růstu firmy a tím pádem snížení daňového výnosu. "Nesystémové zvýšení loterijní daně bude znamenat méně peněz pro mládežnický sport, další růst a ještě větší neoprávněné zvýhodnění nelegálních provozovatelů loterií. Loterijní hry, které Sazka provozuje, nikdy a nikde na světě nevykazuji ani nejnižší potenciál rizikovosti a návykovosti a plní roli podporovatele sportu a jiných veřejně prospěšných aktivit.

Pro vyšší odvody nakonec kývlo 48 senátorů, proti jich bylo šest, čtrnáct se zdrželo. Návrh zákona už musí podepsat jen prezident Miloš Zeman.

Co se ještě změní
Sazbou 23 procent budou zdaněny loterie, kurzové sázky, sázkové hry v kasinu, z karetních turnajové a hotovostní sázkové hry. Pro hrací automaty a další technická zařízení bude sazba 28 procent.
Zvýší se také denní poplatek za hrací automat, ze současných 55 vzroste na 80 korun.
Takovéto zdanění hazardu by ale podle plánů vlády mělo platit pouze pro rok 2016. Ve Sněmovně nyní totiž leží „velký” vládní zákon o hazardu, podle kterého by od roku 2017 vznikly tři daňové sazby ve výši 28, 30 a 35 procent.
Počítá se například s povinnou zavírací dobou heren nebo s tím, že hazardní hry by nemohli hrát lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Tento zákon ve středu v dolní komoře prošel prvním čtením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám