Hlavní obsah

Je duben a sucho je katastrofické, připustil Brabec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika se i v letošním roce potýká se suchem a narůstajícím deficitem srážek. Mírná zima a malá sněhová pokrývka na horách srazila na některých menších tocích již nyní stavy na úroveň letních měsíců a špatně jsou na tom i stavy podzemních vod. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ve středu konstatoval, že situace je katastrofická.

Záznam: TK ministra životního prostředí Richarda Brabce Video: ČTK

 
Článek

„Čelíme bezprecedentnímu období sucha jak ve své délce, tak svými dopady,“ uvedl ministr s tím, že jde o nejhorší období sucha za posledních 500 let.

Deficit srážek od roku 2014 je celorepublikově zhruba 400 mm. V Královéhradeckém kraji je to ale více než 1000 mm. Problémem je vedle nižšího objemu srážek i nárůst teplot, kvůli čemuž se zvyšuje výpar a voda ubývá o to rychleji.

„Na 99 procentech území republiky bylo v týdnu od 13. do 19. dubna extrémní či výrazné sucho,“ upozornil ministr a připomněl, že v dubnu by za normálních okolností měl být v krajině vody dostatek.

Sucho už se zase hlásí, v řekách je málo vody

Počasí

Více než 80 procent podzemních vrtů s hloubkou do 30 metrů je nyní podle ministra ve stavu silného až mimořádného sucha. „To je naprosto katastrofická situace,“ tvrdí Brabec.

Velké řeky jsou svými průtoky na pětině až čtvrtině obvyklého měsíčního průměru.

„Pokud bychom se na tato čísla dívali v srpnu, bylo by to varující, ale dávalo by to smysl. My se na tato čísla díváme v dubnu,“ konstatoval ministr.

„Pokud se nestane zázrak, budeme čelit vysychajícím řekám a některé menší toky úplně vyschnou,“ připustil ministr s tím, že některé obce patrně budou muset být zásobovány vodou cisternami.

Brabec spolu s ředitelem Státního fondu životního prostředí Petrem Valdmanem představil i realizované a připravované projekty k zadržení vody, budování nových zdrojů i využití srážkové vody a výsadby zeleně.

Ministerstvo by chtělo více využít i tzv. šedou vodu z koupelen, která by mohla být využívána ke splachování toalet a po úpravě i pro zálivky. Změnit by se měla i pravidla pro hydrogeology a budování nových vrtů a studní.

Hydrolog: Podzemní vody? Není z čeho brát

Domácí

Resort má pro letošní rok připraveny 2,5 miliardy korun na další drobnější projekty menších obcí bojujících se suchem.

Zachytávejte vodu a využívejte naše projekty, vyzval Brabec obce i občany.

Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je nynější sucho výraznější než v předchozích dvou letech. Pokud se dostupnost vody nezlepší, negativně to ovlivní zemědělství.

V řekách je stav vody podprůměrný, pouze v horských oblastech se blíží normálu. Kvůli vyšším teplotám se rozšiřuje i půdní sucho.

Nynější dubnové sucho je horší než v předchozích dvou letech

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám