Hlavní obsah

Já jsem vám to říkal. Před přímou volbou varoval i tehdejší prezident Klaus

Novinky, jas

Pobídka šéfa ODS Petra Fialy k otevření debaty o opětovné změně volby prezidenta připomněla argumenty, jimiž před uzákoněním přímé volby varoval tehdejší prezident Václav Klaus. Jedním z argumentů pro její zavedení byly přitom okolnosti, které provázely Klausovo druhé zvolení parlamentem.

Foto: Novinky

Prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus na oslavě Klausových narozenin v červnu 2019

Článek

Když Fiala upozorňuje, že prezident  Miloš Zeman získal po svém opětovném zvolení pocit, že „může dělat téměř cokoliv”, byť jeho pravomoci nedoznaly ve srovnání s jeho předchůdci zásadnějších změn, jde o prakticky identický argument, kterým před zavedením přímé volby varoval Klaus.

„Prezident volený všemi občany by z definice disponoval daleko větší legitimitou než dosud, legitimitou na rozdíl od vlády neodvozenou, a tím bychom velmi zproblematizovali dosavadní uspořádání a vyvážení moci výkonné,” tlumočil v březnu 2011 Klausovo stanovisko na půdě Senátu jeho kancléř Jiří Weigl.

Rozkolísání moci výkonné

V projevu opakovaně zaznělo, že dílčí změna Ústavy, která musí zavedení přímé volby provázet, může rozkolísat rozdělení moci výkonné ve státě, neboť přímo volený prezident si jí bude nárokovat více.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Změnit pouze způsob volby a tím reálnou váhou instituce prezidenta beze změny jeho postavení nedává smysl,” upozornil tehdy Weigl s tím, že na rozsáhlejší změny Ústavy, které se v takovém případě Klausovi jeví jako nezbytné, není česká společnost připravena.

Klaus namísto přímé volby plédoval za změny, které by posílily pozici vlád, které by mohly „formulovat a realizovat konzistentní politický program”, což lze přeložit jako volání po prvcích většinovém systému.

Projevy politického boje

To Klaus akcentoval i v připomínce okolností „poslední prezidentské volby”, tedy jeho zvolení v roce 2008, kdy podle něj došlo na „velmi sporné projevy otevřeného politického boje”.

Tehdy byl Klausovým protikandidátem ekonom Jan Švejnar a volby byly provázeny názorovými veletoči, zdravotními indispozicemi zákonodárců i údajnými výhrůžkami, jimž někteří museli čelit.

Východisko exprezident viděl ve změně volebního zákona, „která by umožnila nalézání a vytváření jasných parlamentních většin pro podporu vlády i pro zvolení prezidenta”.

Reklama

Výběr článků

Načítám