Hlavní obsah

Neřízená střela Zeman? ODS chce zrušit přímou volbu prezidenta

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímá volba prezidenta by se měla zrušit a hlavu státu by měl znovu volit parlament. Myslí si to šéf ODS Petr Fiala. Novinkám řekl, že přímá volba se neosvědčila a manýry prezidenta Miloše Zemana ohledně odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) jsou toho jasným důkazem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman na snímku z roku 2017

Článek

„Prezident má pocit, že když získal svůj mandát přímo od voličů, může dělat téměř cokoli. Není to pravda, jeho pravomoci jsou fakticky stejné,“ sdělil Novinkám Fiala.

Podle něj je stále jasnější, že přímá volba prezidenta neměla být do českého parlamentního systému vůbec zavedena. „Proto chci otevřít diskusi o návratu k nepřímé volbě prezidenta, tedy volbě Parlamentem ČR,“ uvedl Fiala.

Česká republika podle Fialy ztrácí parlamentní charakter, protože to, co se děje v posledních dnech, rozvrací ústavní systém v samých základech.

Zeman odmítá odvolat Staňka

Šéf ODS tak naráží na situaci na ministerstvu kultury, kdy prezident odmítá odvolat Antonína Staňka, i když mu to před více než pěti týdny navrhl premiér Andrej Babiš (ANO).

Celou situaci už v Lánech řešili Babiš s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem. Zeman si ještě na 12. července pozval na společnou schůzku Staňka s Hamáčkem. Zeman své jednání obhajuje s tím, že Staněk odhalil v resortu korupci a neměl by za to být odvoláván z vlády.

Lídr ČSSD Hamáček ale tvrdí, že nemá cenu zůstávat ve vládě, ve které si strana nemůže rozhodovat o vlastních ministrech. Sociální demokraté by měli v půlce července rozhodnout, jestli opustí kabinet.

O přímé volbě se dlouho diskutovalo

Přímá volba prezidenta byla zavedena v roce 2012, ale diskutovalo se o ní už v 90. letech. Ústava stanoví, že prezidentem republiky je zvolen kandidát, který ve volbách obdrží nadpoloviční většinu platných hlasů. Není-li takový kandidát, koná se za čtrnáct dnů po začátku prvního kola volby druhé kolo, do kterého postupují dva nejúspěšnější adepti.

Od vzniku samostatné České republiky v roce 1993 až do roku 2012 byl prezident volen nepřímo parlamentem na společné schůzi obou komor. Volba se konala v posledních třiceti dnech volebního období úřadující hlavy státu. Navrhnout kandidáta mohlo deset poslanců či deset senátorů.

Byla to největší chyba, připustil Pithart

Zavedení přímé volby v minulosti kritizoval například někdejší šéf Senátu Petr Pithart. Při 20. výročí ustavení horní komory se nechal slyšet, že největší chybou za uplynulých dvacet let bylo právě zavedení přímé volby hlavy státu. Uvedl, že parlament tak z hlavy státu učinil neodvolatelného monarchu.

Zavedením přímé volby se totiž snížila možnost prezidenta z funkce sesadit. Senát totiž může podat ústavní žalobu proti prezidentovi k Ústavnímu soudu pouze se souhlasem Sněmovny.

Anketa

Byli byste pro, aby prezidenta opět volil Parlament?
Ano
31,6 %
Spíše ano
0,9 %
Spíše ne
0,5 %
Ne
67 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5746 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám