Hlavní obsah

Ivermektin je slibný lék. Využijme ho, říká poslanec bavorského sněmu Reiss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Německu se diskuse o ivermektinu jako léku na covid-19 odehrávají spíše mezi lékaři a vědci, avšak bývají také velmi kontroverzní, říká v rozhovoru pro Právo poslanec Bavorského zemského sněmu za CSU Tobias Reiss.

Foto: Petr Horník, Právo

Lék Huvemec obsahující ivermektin

Článek

Poslanecká frakce Křesťanskosociální unie (CSU) v Bavorském zemském sněmu se tento týden obrátila na spolkové úřady s žádostí prověřit a umožnit nasazení léku Ivermektin jako léku proti covidu-19. 

V loňském roce jsem se v bavorském parlamentu velmi zasazoval o vytvoření terapeutické strategie proti covidu-19. Bavorský zemský sněm schválil 50 milionů eur na podporu vývoje účinných látek a možností léčby proti covidu-19 v Bavorsku.

Vývoj nových léků trvá dlouho. Jsem přesvědčen, že v této pandemii s mnoha vážně postiženými pacienty je důležité využít všech příležitostí, které nabízejí už používané léky. Požádal jsem různé lékařské odborníky – od profesorů na klinice Charité v Berlíně až po mého praktického lékaře – o jejich hodnocení ivermektinu.

EMA nedoporučila ivermektin při léčbě a prevenci covidu-19

Koronavirus

K čemu jste dospěli?

Vše nasvědčuje tomu, že ivermektin je slibný lék proti covidu-19. Proto vyzývám k tomu, aby byl ivermektin v Německu povolen, alespoň prozatím, a aby to doprovázely studie, protože kromě očkování rozhodně potřebujeme druhou bariéru proti viru.

Jaký je většinový postoj k tomuto léku v Bavorsku? Vyvolává takové kontroverze jako v České republice?

O použití ivermektinu jako terapie covidu-19 se v německých médiích nediskutuje v široké veřejnosti, jako je tomu v ČR.

V Německu se diskuse odehrává spíše mezi lékaři a vědci, avšak bývají také velmi kontroverzní.

Primář Michal Rezek z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně i naši čtenáři se s námi podělili o případy, kdy jim ivermektin pomohl. Doslechl jste se o něčem podobném u vás?

Před pár týdny jsem kontaktoval doktora Rezka, když jsem se dozvěděl, že léčí pacienty ivermektinem. Mluví dobře německy, takže mi mohl vyprávět o svých pozitivních zkušenostech. Seznámil jsem ho s lékaři na klinice milosrdných bratří v Mnichově, kteří také používají ivermektin s příznivými výsledky.

Lékaři v Mnichově pracují s kombinací mnoha účinných látek podle návrhů FLCCC, sdružení amerických lékařů.  Je dobře, že mezi českými a bavorskými lékaři funguje výměna zkušeností s cílem učit se jeden od druhého a zlepšit léčbu. V posledních několika týdnech jsem se touto otázkou intenzivně zabýval a dospěl jsem k přesvědčení, že se jedná o slibnou látku a že v situaci, ve které jsme, se musíme chopit každé příležitosti a zachránit životy.

Primář Rezek: Po první stovce pacientů cítíme, že ivermektin pomáhá

Koronavirus

Podporujete vznik smysluplných studií, které by bezpečnost a účinnost léku potvrdily. Spoléháte v tomto na spolkovou vládu, nebo připravujete nějakou vlastní u vás v Bavorsku?

Za studie odpovídají univerzity a jejich kliniky. S podporou Charité v Berlíně a univerzity ve Würzburgu se v současné době snažím zahájit vlastní studii s rodinnými lékaři. Problémem je financování. Nároky na klinické studie jsou velmi vysoké a zahrnují intenzivní čas lékařů.

EMA, evropská léková agentura, nedoporučuje užívat ivermektin preventivně nebo k léčbě covidu mimo klinické studie. Ačkoliv je podle ní dobře snášen v dávkách povolených pro jiné indikace, s vyššími dávkami by se mohly objevit vedlejší účinky. Co si o tom myslíte?

Ivermektin se používá po desetiletí, asi sto milionů aplikací ročně, zatím asi čtyři miliardy aplikací. Na světě téměř není častěji používaný lék. Jedná se o jeden z nejdůležitějších léčivých přípravků uvedených na seznamu Světové zdravotnické organizace (WHO) a je považován za velmi bezpečný. Podle mých poznatků ve více než 50 studiích známých po celém světě, až na několik výjimek, byly použity srovnatelné dávky jako při orálním potírání parazitů známém už desetiletí.

Původní držitel patentu, společnost Merck se od využití ivermektinu k léčbě covidu distancovala, chybí podle ní data o jeho účinku a bezpečnosti. Nebudí to ve vás pochyby?

Ivermektin je lék, za který byla udělena Nobelova cena a byl používán milionkrát po celá desetiletí bez vedlejších účinků stojících za zmínku. Merck není jediným výrobcem ivermektinu, jako generikum bez patentové ochrany ho produkují i jiní výrobci po celém světě. Věřím nezávislým odborníkům ze sdružení FLCCC, kteří výslovně doporučují ivermektin spolu s dalšími účinnými látkami.

Bavorská CSU chce odblokovat ivermektin

Koronavirus

Proč se podle vás debata u ivermektinu tak vyhrotila?

Pokud se tvrdí, že účinek nebyl prokázán, musí příslušné instituce v pandemii udělat vše, co je v jejich silách, aby tento důkaz okamžitě poskytly. Obdržel jsem prohlášení několika německých vědců a lékařů, kteří ivermektin používají a doporučují. Říkají, že negativní hodnocení ivermektinu nejsou založena na důkladné analýze současného stavu znalostí.

A zažili proti sobě velký odpor v mezinárodní vědě, zejména členové americké aliance FLCCC a britské iniciativy BIRD.

V Česku je sice možné, aby praktičtí lékaři ivermektin předepisovali, ale kvůli množství administrativních překážek to nedělají. Jak je to v Německu?

Podle mého názoru se musíme dostat do bodu, kdy lékař může lék použít v tzv. off-label use, tedy mimo zdravotnickými úřady vymezené použití po individuálním posouzení přínosů a rizik a s informovaným souhlasem pacienta. Přitom nenese zcela sám náklady a odpovědnost za léčbu.

V Německu už působí lékaři, kteří intenzivně pracovali na účinnosti ivermektinu pro léčbu covidu-19 a používají jej. Tito lékaři volají po okamžitém dočasném schválení ivermektinu v Německu a podpoře doprovodných studií s cílem využít potenciál této účinné látky. To podporuji.

SÚKL hrozí Právu pokutou až půl milionu za články o ivermektinu

Domácí

SÚKL pohrozil Právu kvůli informování o ivermektinu vysokou pokutou za nepovolenou reklamu. Bylo by něco podobného možné v Německu?

Svoboda tisku má v Německu velký význam a naše ústava zaručuje všem médiím, aby svobodně vyjadřovala svůj názor a podala zprávy o tom, co chtějí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám