Hlavní obsah

Bavorská CSU chce odblokovat ivermektin

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorsko

Poslanci bavorské vládní Křesťanskosociální unie (CSU) v Bavorském zemském sněmu v úterý vyzvali spolkovou vládu v Berlíně, aby pomohla nasadit proti covidu-19 léčivou látku ivermektin, pokud to okolnosti dovolí.

Foto: Novinky

Ivermektin

Článek

Žádají, aby vláda podpořila léčbu ivermektinem v rámci klinických testů. Současně by měla zvážit, zda by mohly být léky s obsahem této látky nasazeny masově.

„V boji proti koronaviru musíme využít všech prostředků, abychom zabránili těžkým průběhům i úmrtím. K nim se řadí testy, očkování, ale také vývoj léků proti covidu-19. Především nesmíme nechat nevy­užité zkušenosti z jiných ze­mí,“ sdělil v prohlášení frakce Bern­hard Seidenath, předseda výboru bavorského parlamentu pro zdraví a péči.

Frakce CSU zahrnuje 84 z celkem 180 poslanců, a je tak nejsilnější skupinou zemského sněmu.

WHO nedoporučila ivermektin, nejsou data o přínosech

Koronavirus

Návrh zmiňuje Slovensko

Dodal, že tyto zkušenosti zahrnují také už existující léky, jako například ivermektin. Návrh zmiňuje Slovensko jako zemi, která se už v lednu jako první v Evropské unii vyslovila pro nasazení ivermektinu jako léčby nemoci covid-19.

„Naším cílem je otestovat jeho účinnost co nejdříve tak, abychom ho mohli dát lékařům, kteří ho chtějí předepisovat,“ dodal.

Tobias Reiss, parlamentní jednatel frakce CSU a jeden z předkladatelů návrhu, ho doplnil: „V případě ivermektinu jde o lék s antivirálními a protizánětlivými účinky.“

Jeho vývoj byl oceněn Nobelovou cenou a používá se celá desetiletí bez závažnějších vedlejších účinků. Proto se zasazuji, aby byl ivermektin dočasně schválen a doplněn studiemi, protože potřebujeme i druhou bariéru proti koronaviru.“

Reich: Nechápu, proč se bojíme použít staré léky na nové nemoci

Domácí

Bavorsko investuje 50 milionů eur (1,3 mld. korun) do vývoje léků a terapií proti koronavirové nákaze. Dvě odborné skupiny Institutu Roberta Kocha (RKI) již považují ivermektin za poten­ciálně účinnou substanci. Použití jako preventivního či léčebného prostředku je však omezeno na klinické studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám