Hlavní obsah

Infektolog: Na opičí neštovice máme léky i vakcíny, to u covidu nebylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zabránit rozšíření infekce opičích neštovic se podle infektologa Milana Trojánka z pražské Fakultní nemocnice Bulovka aktuálně nedá jinak než důslednou izolací nakažených a omezením jejich kontaktů.

Foto: Právo

Foto archiv M. Trojánka

Článek

Taky si myslíte, že masivní rozšíření opičích neštovic nehrozí?

Určitě se to nedá srovnávat s covidem, ale měli bychom být opatrní a situaci sledovat. V následujících dvou třech týdnech uvidíme, jak se bude infekce dál šířit. Pokud se podaří dostat všechny nakažené k lékaři, izolovat je a omezit další kontakty, můžeme to zvládnout.

Pokud si lidé řeknou, že mají jen mírně probíhající onemocnění, a nebudou to řešit, bude se infekce dál šířit. Jestli se infekce dostane od sexuálních kontaktů dál do běžné populace, může nás potrápit.

PŘEHLEDNĚ: Co jsou opičí neštovice a jak jsou nebezpečné

Věda a školy

Jako ohnisko se hodně zmiňuje festival v Belgii, kde byli lidé v blízkém kontaktu. Těch míst je ale víc. Třeba ve Španělsku se mluví o sauně. Jak si to vysvětlujete?

Je možné, že nakažení, aniž by si toho byli vědomi, měli mírné chřipkovité příznaky a pár puchýřků na sliznici nebo kůži. Neměli podezření na významnou infekci a nevědomky ji mohli šířit dál. Proto těch hotspotů může být víc. Ti, kteří měli kontakt s nakaženým nebo mají celkové příznaky, zvětšené uzliny a nějaké slizniční kožní léze, by proto měli vyhledat lékaře a být v izolaci.

Pokud se infekce dostane od sexuálních kontaktů do běžné populace, může nás potrápit

Není právě v tom riziko šíření? Mnoho lidí chřipku přechodí, nejde s ní k lékaři.

Sice se to projevuje jako chřipka, ale důležité a odlišující jsou právě slizniční léze, puchýřky. Nemusí jich být mnoho, ale mohou se objevit. To by mělo pacienta vést k lékaři. Nemyslím si, že můžeme v současnosti dělat něco jiného než pa­cienta vidět, vyšetřit a izolovat.

Kdy se člověk stává nakažlivým? Až když se mu objeví puchýřky?

Člověk je zřejmě nejvíc infekční v době, kdy se začínají objevovat puchýřky na sliznici a kůži. S největší pravděpodobností není pacient infekční před rozvojem symptomů, což je velmi dobře. Kdyby byl, mohlo by to šíření infekce usnadnit.

Otázkou je, jak moc je osoba s rizikovým kontaktem infek­ční před rozvojem kožních lézí, kdy má jen celkové příznaky (např. horečku). Podle kolegů ze zahraničí by v tu dobu člověk infekční být neměl.

Další potvrzené případy opičích neštovic v Česku

Domácí

Jsou pro rizikové skupiny dostupné i léky?

Případy, které se objevují v Evropě, jsou opravdu velmi mírné. Pacienti nemají výrazné celkové příznaky. Jsou to třeba déletrvající protahovaná teplota, mírné bolesti svalů a hlavy, občas zvětšené lymfatické uzliny a výsev kožních lézí.

Změna by mohla nastat, pokud by se virus dostal do populace imunodeficitních pacientů nebo dětí.

V porovnání s covidem, kde jsme na začátku neměli žádné léky ani vakcíny, jsme teď ale ve výrazně lepší výchozí pozici. V EU i Spojených státech je registrováno antivirotikum tecovirimat, které nebylo vyvinuto jen proti opičím neštovicím, ale kvůli obavám z použití pravých neštovic jako biologické zbraně.

Mutace a superpřenašeč na festivalu. Vědci přišli s teoriemi, proč se teď opičí neštovice šíří

Evropa

Máme i vakcínu nové generace (Imvanex), která se už v zahraničí použila k očkování blízkých kontaktů nakaženého. Je pravděpodobné, že když se vakcína podá do čtvrtého dne, tak to může zamezit rozvoji infekce.

Jsou k dostání i v ČR?

V tuto chvíli si toho nejsem vědom. Všechny případy zatím probíhají mírně a léčba je čistě symptomatická. Kdyby došlo k dalšímu rozšíření viru v populaci, tak by podle mě bylo ke zvážení, jestli zásobu antivirotik neudělat.

Co by měli lidé dělat, aby nákaze předešli?

Nynější případy jsou spojeny s rizikovým pohlavním stykem a vícečetnými partnery. Ti, kteří takový styk měli nebo mají, by měli vyhledat lékaře, pokud zpozorují nějaké slizniční léze a mají další chřipkové příznaky. Zároveň by měli omezit rizikový intimní kontakt.

Základní pravidlo je jít k lékaři, pokud mám podezření, nechat se vyšetřit a jít do izolace, případně karantény, pokud došlo ke kontaktu s nakaženým.

Návrat očkování proti pravým neštovicím? Zatím ne

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám