Hlavní obsah

Další potvrzené případy opičích neštovic v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve čtvrtek potvrdil další tři případy opičích neštovic v ČR. Počet se tak zvýšil na pět osob. O dalších případech bude SZÚ informovat v týdenních intervalech.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Opičí neštovice. Ilustrační foto

Článek

„Dva nově pozitivní odběry jsou od pacientů Ústřední vojenské nemocnice, jeden odeslala k vyšetření Fakultní nemocnice Bulovka,” uvedl SZÚ.

Jeden z potvrzených případů je v Nemocnici na Bulovce v izolaci. Právu to řekla primářka tamní Kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová. „Příznaky má úplně minimální. Zůstává u nás v izolaci a podle toho, jak rozhodnou orgány ochrany veřejného zdraví, se zachováme,“ řekla Právu.

Žádná zvláštní opatření podle ní nebylo nutné přijmout. „Není to pro nás žádné novum. Jsme zvyklí používat ochranné prostředky a pomůcky. Teď jsou to samozřejmě pomůcky, které odpovídají této nákaze,“ dodala.

Kontakty pozitivně testovaných šetří hygienici. Blízké kontakty míří do karantény, která trvá 21 dní.

Všechny potvrzené případy opičích neštovic v ČR spadají do virů ze Západoafrické skupiny. Podle odborníků existuje v případě opičích neštovic ještě druhá skupina virů, takzvaná Konžská, která však nebyla u pacientů v Evropě ani v dalších zemích detekována a jež se v Kongu ročně vyskytne zhruba u 1000 pacientů.

Dřív člověka zasáhne blesk, než dostane opičí neštovice, tvrdí německý virolog

Evropa

Západoafrická varianta má mírnější průběh, se smrtností na úrovni jednoho procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám