Hlavní obsah

I třetí kolo testování školáků dopadlo dobře

Právo, ČTK,

Do třetice všeho dobrého i zlého. Jako v pohádce. Ve čtvrtek žáci a studenti prošli posledním kolem testování na covid-19. Už zkušeně se první vyučovací hodinu chopili testovacích sad. Testovací mašinerií prošly i děti v základní škole Pouchov v Hradci Králové.

Poslední testování ve třídě 5B ZŠ Komenium v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Trochu jsem se bála,“ přiznala jedna z dívek ze 4. A učitelky Renáty Šafářové, ale pak zvládla vše bez problému. „Nejdřív musíme vyndat tu tyčinku, pak si vyšťourat nos,“ vysvětlují děti. Na Pouchově nakonec ve čtvrtek všichni prošli s negativním výsledkem.

Ne všichni se ale testovat nechali. I když jde spíš o výjimky. I ve třídě paní učitelky Šafářové se jedna z holčiček testovat nechtěla. Pak ale na rozdíl od své starší sestry rozhodnutí změnila. „Já jsem nechtěla mít celou dobu roušku,“ prozradila Právu.

Už chceme normální školu, těší se po posledním povinném testování žáci i učitelé

Koronavirus

„Samozřejmě s rodiči o opatřeních mluvíme. Nikdy bych si nedovolila něco doporučovat nebo radit. Nejsem lékař. Osobně však dělám vše pro to, abych možnost nákazy co nejvíc omezila a abych někoho neohrozila,“ řekla Renáta Šafářová. „V předchozích dvou termínech testování jsme měli jednoho pozitivně testovaného deváťáka,“ vysvětlil ředitel pouchovské ZŠ Jiří Otčenášek.

„Pozitivní byl první i druhý kontrolní antigenní test, následný PCR však už byl negativní. Dítě jsme poslali do karanténní místnosti a rodiče si pro něj přišli. Kdyby to bylo dnes, šla by do karantény celá třída, protože nyní byly děti v předchozích dvou dnech v blízkém kontaktu. Předtím to bylo na začátku školního roku a pak po volném víkendu,“ doplnil Otčenášek.

Už osmého září se testovali studenti 1. ročníků šestiletého Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové. Odjížděli totiž na adaptační kurz do Jedlové v Orlických horách. Naštěstí odjet mohli všichni. „Mám ve třídě již i očkované děti, ale není jich mnoho. Víc jich je ve vyšších ročnících. Moje děti jsou vlastně 8. třída a jsou tu pouze čtyři očkované z jedenatřiceti. Ve vyšších ročnících už jich je třeba dvacet,“ řekl Právu učitel Ladislav Čejchan.

Dušek: Nákazy školních dětí se na nových případech podílejí ze 30 procent

Věda a školy

Podle královéhradeckých hygieniků jsou počty zachycených pozitivních osob ze školního testování nízké. Potvrzeno, a to již i laboratorně, bylo 25 pozitivních osob na celkem 19 školách.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Dívky si prohlížejí testy na covid-19 při plošném testování žáků na ZŠ Bratranců Veverkových v Pardubicích.

„Podle typu školy jde o 15 základních škol, 3 střední školy a 1 mateřskou školu. Podle lokality se jedná po šesti školách v okrese Hradec Králové a Trutnov, o čtyři na Náchodsku a tři na Rychnovsku,“ řekla mluvčí krajské hygieny Veronika Krejčí. V Základní škole Bratranců Veverkových v Pardubicích se testovalo 650 až 680 ze sedmi stovek žáků, řekl ČTK ředitel Leoš Šebela.

Kontrolní testy pozitivitu nepotvrdily

„Testy nemusí mít děti, které měly covid, a je tam pár odmítačů. Testovali jsme už dvakrát, v obou případech byl nulový záchyt,“ dodal. V kraji je kolem 68 tisíc dětí v základních a středních školách, při prvním kole testování na začátku školního roku se testovalo kolem 42 500 dětí, pozitivní byly dvě.

Také v českobudějovické ZŠ Pohůrecká to dopadlo dobře. Posledním antigenním testováním tu včera prošlo více než 800 školáků. Všichni byli negativní. „Od nástupu do školy až dosud jsme měli jen jeden záchyt, který se ale nepotvrdil. První test byl u školáka pozitivní, další dva kontrolní negativní. Nikoho jsme nemuseli posílat domů,“ řekla ředitelka Dana Walterová.

Podobné to bylo v ZŠ Březinova v Ostravě. „Během všech testování jsme neměli žádný pozitivní výsledek,“ řekla Právu zástupkyně ředitelky Zdeňka Mikesková. Celkově bylo minulý týden zachyceno v celé republice 116 pozitivních vzorků. Do základních a středních škol je přitom zapsáno celkem 1,4 milionu žáků a studentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám