Hlavní obsah

Hrozit pokutou je šokující, strhali poslanci „výzvu“ SÚKL Právu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzva Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) deníku Právo, jemuž hrozí až půlmilionovou pokutou za zveřejněné články o ivermektinu, politiky šokovala. Poslanec ODS a odborník na právní problematiku Marek Benda pokládá postup SÚKL za zvláštní.

Foto: Právo

Výzva Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Článek

„Zcela jistě o reklamu nešlo. Novináři píšou o tom, co pokládají za užitečné. Hrozit za to pokutami mi připadá za čarou. To by si polovina státních orgánů zasloužila za poslední rok zavřít, až by zčernaly,“ řekl Právu Benda.

Expert: SÚKL by soud prohrál

„SÚKL místo toho, aby vrhl všechny síly do zajištění léků proti covidu po vzoru jiných vyspělých zemí, tak perzekvuje ty, kteří se snaží naopak o těchto lécích mluvit a otevřít diskusi,“ řekl Právu předseda SPD Tomio Okamura.

SÚKL hrozí Právu pokutou až půl milionu za články o ivermektinu

Domácí

„V tomto jsem na vaší straně. Za jinými zeměmi má ČR zpoždění a SÚKL naopak diskuzi o lécích brzdí. Jeho reakce je opravdu neadekvátní,“ dodal. Poslanec KDU-ČSL a lékař Vít Kaňkovský reagoval pro Právo slovy: „SÚKL má ze zákona povinnost takový podnět prošetřit, ale považuji to za nešťastné. Pozornost k ivermektinu byla vyvolaná i zájmem veřejnosti.“

„Když jsem si výzvu SÚKL přečetl, byl jsem v šoku. Dnes se přece bavíme o tom, že vedle očkování je potřeba nasa­zovat a vyvíjet léky na zmírnění průběhu covidu-19. Je to zpravodajské pokrytí situace a informování lidí,“ řekl

Právu poslanec ANO Patrik Nacher.

SÚKL: Za týden přibyla tři podezření na úmrtí po očkování proti covidu-19

Domácí

Poslankyně KSČM Hana Aulická Jírovcová odkázala na to, že resort zdravotnictví se dlouho zdráhal stanovit pravidla, která by zjednodušila přístup pacientů k ivermektinu. „Ministerstvo zdravotnictví by si především mělo zamést před vlastním prahem,“ řekla Právu.

Podobný názor má odborník na zdravotnické právo a kandidát na ministra zdravotnictví za Piráty Ondřej Dostál. „Pokud média reportují o tom, co říkají lékaři, nespadá to pod reklamu. Zákon o regulaci reklamy definuje reklamu jako něco, co podporuje spotřebu prodeje, to zde neplatí,“ míní Dostál, podle nějž by SÚKL případný soudní spor musel prohrát.

WHO nedoporučila ivermektin, nejsou data o přínosech

Koronavirus

Ivermektin je neregistrovaný lék dostupný pouze na předpis, není ve volném prodeji. Dostaly ho však už stovky pacientů v desítkách nemocnic, případně u praktiků, kteří si jej však před sérií článků v Právu mohli vyžádat u distributora pouze v rámci mimořádného dovozu.

Listina základních práv a svobod, článek 17
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná.
(4) Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.
(5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. Podmínky a provedení stanoví zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám