Hlavní obsah

Hrad dostal pokutu za nakládání s utajovanými dokumenty

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) uložil čtyřtisícovou pokutu zaměstnanci zahraničního odboru Pražského hradu za nakládání s utajovanými dokumenty.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Podle správního řízení, které úřad vedl, zaměstnanec nezaznamenal do manipulační knihy dokument týkající se setkání s bývalou čínskou velvyslankyní v Česku Ma Kche-čchin. Uvedl to ve čtvrtek Radiožurnál, kterému to v žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím potvrdil bezpečnostní úřad.

Hradu hrozí kvůli skartaci utajené zprávy pokuta

Domácí

Radiožurnál a server Aktuálně.cz už dříve uvedly, že NBÚ vedl správní řízení kvůli nakládání s utajovaným dokumentem z listopadu 2021 ohledně setkání ředitele zahraničního odboru Hradu Rudolfa Jindráka s bývalou čínskou velvyslankyní v Česku Ma Kche-čchin.

Kontroloři prezidentské kanceláři podle Radiožurnálu vyčítali, že dokument nikdo nezapsal do manipulační knihy, která slouží pro zaznamenávání dokumentu při jeho vytváření, převzetí a předávání.

Podpisy mají dva kandidáti na Hrad. Favorité počty tají

Prezidentské volby

„Řízení bylo vedeno s fyzickou osobou. Byla jí uložena pokuta, která již byla uhrazena, a řízení tak bylo ukončeno,“ sdělil bezpečnostní ředitel NBÚ Jaromír Kadlec.

Výběr článků

Načítám