Hlavní obsah

Podpisy mají dva kandidáti na Hrad. Favorité počty tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní dny občanští kandidáti využívají k obrážení nejrůznějších kulturních akcí a setkání, aby stihli nasbírat potřebných 50 tisíc podpisů pro svou kandidaturu na Hrad.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nevyplněný voličský průkaz

Článek

Zatímco favorité předvolebních průzkumů taktizují a počty nasbíraných petentů prozradit nechtějí, jiní už hrdě hlásí, že potřebný limit mají zajištěn. Ostré volební klání je čeká přesně za půl roku – 13. a 14. ledna 2023.

„Outsideři tak mohou vyslat signál, že na to mají a jejich kandidatura se blíží. Má to motivovat další občany, aby jim petici podepsali,“ vysvětluje politolog se specializací na volební kampaně Otto Eibl. Ti, kterým průzkumy přikládají aktuálně větší šance na úspěch, to mohou mít naopak.

„Teoreticky by se mohlo stát, že by se sběr mohl zastavit, protože by lidé mohli mít pocit, že to zvládnou i bez nich,“ dodává s tím, že někteří tak mohou zakrývat i to, že se sběr nedaří tak dobře, jak předpokládali.

Babiš: Hrad zvážím, jsem v podstatě na odchodu

Domácí

V tajnosti zatím drží informaci o nasbíraných podpisech tým generála Petra Pavla, bývalé rektorky Danuše Nerudové i odborového předáka Josefa Středuly. Prozradit stav zatím ale nechce ani podnikatel Karel Janeček. Vyjádřit se chtějí týmy na přelomu léta a podzimu. Odevzdat přihlášky ke kandidatuře musí nejpozději 8. listopadu.

„Počet sesbíraných podpisů zatím nebudeme zveřejňovat, protože velkou podpisovou a kontaktní kampaň spustíme až po letních prázdninách. Teď by nešlo o vypovídající údaj,“ řekla Právu Markéta Řeháková z týmu Petra Pavla.

Podobně odpověděl i odborář Středula. „Dobrovolníci i jednotliví podporovatelé, kteří si petiční arch stáhli z webu, postupně poštou posílají podepsané originály. První kontrolní součet podpisů plánujeme začátkem druhé poloviny léta,“ sdělil Právu.

Překročením padesátitisícové hranice se naopak už pochlubil třeba Jiří Kotáb, který se označuje za prvního tělesně postiženého kandidáta na českého prezidenta. Sedmdesát tisíc podpisů má i podnikatel Tomáš Březina, jak uvedl ředitel jeho kampaně Jaroslav Navrátil.

Kandidát na Hrad Zima: Vládě fandím, ale i vyčítám

Prezidentské volby

Bývalá ředitelka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková uvedla, že má přes 40 tisíc podpisů. Přibližně na polovině je někdejší sportovní komentátor Karel Diviš.

K desítce tisíc podpisů se podle svých slov blíží i bývalý rektor Tomáš Zima a o „pětimístném počtu“ mluví i nominant KSČM Josef Skála. Autogramy sbírá také teolog Ivo Mareš, europoslanec za SPD Hynek Blaško nebo senátor Marek Hilšer, který na Hrad neúspěšně kandidoval už v roce 2018.

Za hlavního favorita voleb považují průzkumy expremiéra Andreje Babiše, který má až začátkem listopadu oznámit, jestli se voleb zúčastní.

Reklama

Výběr článků

Načítám