Hlavní obsah

Hotely nabízejí tisíce pokojů pro pacienty

Právo, pro

Hotely po republice nabízejí tisíce pokojů pro ubytování pacientů, kteří nevyžadují nemocniční péči, aby nemocnicím ulevily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V současnosti máme zhruba tři tisíce pokojů, které lze velmi rychle zprovoznit. Jsme schopni to číslo ještě navýšit,“ řekl Právu prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Podle šéfa zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je zhruba 800 pacientů s jinými chorobami než koronavirus, kteří zůstávají hospitalizováni ze sociálních důvodů, tzn., že se z různých ohledů nemohou ještě vrátit domů nebo např. do domova pro seniory. Jejich přesun do hotelů by nemocnicím ulehčilo.

Prymula: Do hotelů můžeme přesunout 800 pacientů

Domácí

Stárek uvedl, že nejvyšší počet hotelových lůžek pro nemocné je k dispozici v Praze a dalších velkých městech. Prymula však upozornil, že pacientů na sociálních hospitalizacích je více v menších nemocnicích. Nabídku hotelů ale ocenil, podle něj vysoce převyšuje potřeby zdravotnictví.

Ubytování pro mediky

V hotelech by však podle ministra mohli být ubytováni také nemocní s lehčím průběhem covidu, kteří nechtějí nakazit svou rodinu. Mohli by v nich bydlet rovněž medici, kteří mají se zvládáním epidemie pomáhat.

Hotely budou ubytovávat buď pouze běžné hosty, nebo jen lidi nakažené.

Podle Prymuly je možnost ubytování nemocných užitečná pro stát i pro provozovatele hotelů. O tom, jak bude stát hoteliéry platit, se jedná.

Stárek k tomu dodal, že touhou hoteliérů je v prvé řadě pomoci. „V žádném případě to nevnímáme jako obchodní model,“ uvedl. Počítá ale s tím, že náklady se hotelům uhradí.

Reklama

Výběr článků

Načítám