Hlavní obsah

Hostinští nechtějí hosty kontrolovat

Právo, pro, vor, jšo, pem, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodští se už nemohou dočkat pondělního otevření zahrádek a pilně se připravují. Bouří se ale proti nařízení vlády, aby kontrolovali, zda hosté mají testy na covid, potvrzení o prodělané nemoci nebo o očkování.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Od 17. května se otevřou zahrádky.

Článek

Testy a potvrzení jsou přitom podmínkou i u jiných poskytovatelů služeb od kadeřnictví po masážní salony a počítá se s nimi i v hotelech, jež se otevřou později. Podle vlády a epidemiologů jsou testy klíčové pro to, aby se všichni chránili, epidemie zůstala pod kontrolou a nemuselo se znovu zavírat.

K tomu, aby si zákazník dal na zahrádce pivo, postačí jakýkoliv druh testu včetně domácích samotestů, jež jsou k dostání v supermarketech, drogeriích i na internetu, a to už od 46 Kč za kus. Vykázat se lze i potvrzením o testu z odběrového centra či práce. Testy v centrech jsou zdarma vždy po třech dnech, firmy a úřady testují s přispěním státu povinně jednou týdně.

Zahrádky restaurací se nakonec otevřou už po neděli

Domácí

Hostinští ale poukazují i na to, že na kontroly nemají ani právo. „Můžeme se hostů zeptat, jestli nejsou nakažení, ale nemůžeme po nich chtít, aby to dokladovali. To je postavené na hlavu. Nejsem kontrolní orgán a nejsem kompetentní k tomu, chtít po někom údaje,“ řekl Vladimír Böhm, který před časem předal své ženě provoz Dennis Hopper Baru v Karlových Varech-Rybářích.

Otevření se už nemůže dočkat i provozovatel Restaurace U Berňáku v Olomouci Tomáš Korčák. „Už bylo na čase. Nakoupil jsem zásoby, teď sháním personál. Někteří, co tady dělali, odešli, potřebuji dva lidi,“ řekl Právu. Ani on si nedovede kontrolování hostů představit. „Asi budu stát u dveří a osobně všechny kontrolovat,“ prohlásil ironicky. „Ale vážně. To přece nejde, to nemohu po lidech chtít,“ dodal.

Výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová soudí, že kontroly hospodským nařídit nejde. „Podle legislativy nemají hostinští právo po hostech vyžadovat specifický doklad pro vstup do provozovny,“ prohlásila.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR si nechala zpracovat několik posudků. „Právní podklady bohužel nejsou v závěrech úplně jednotné,“ řekl Právu člen představenstva Luboš Kastner.

Kontrola testů u hostů na zahrádkách hospod? Možná postačí vývěska

Ekonomika

Podle Ferencové by zdravotnictví mělo jednoznačně určit povinnosti pro zákazníky a případné oprávnění pro provozovatele, tak aby bylo jasné, kdo za co odpovídá a kdo je co oprávněný vyžadovat nebo dokládat.

Svaz žádá, aby ministerstvo definovalo, jestli jsou hosté povinni vstoupit do provozovny jen s platným osvědčením o očkování nebo s testem či zda provozovatelé nesmějí připustit, aby se lidé bez provedených testů na zahrádkách a v provozovnách zdržovali.

V mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví z pondělí stojí, že provozovatel prokázání podmínek kontroluje a zákazníkovi, který nesplní podmínky, neumožní vstup na zahrádku.

To, že kontrolu testu či očkování bude mít na starosti hostinský, je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) jasné, protože restauraci řídí. Věří, že se lidé dohodnou.

Restauratér hosta kvůli testu nemůže vyhodit, nemusí ho ale obsloužit, říká Arenberger

Domácí

„Hostinský určitě nemůže udělit žádné sankce, to znamená, že by toho hosta vyhodil. Ale může na něj působit tak, že ho třeba neobslouží,“ prohlásil Arenberger.

Zástupci gastronomie se ve středu odpoledne sešli s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. „Na naši výzvu reagovala, pochopila problém a dospěli jsme ke kompromisu,“ řekl pak ČTK Kastner.

Podle něj by restaurace mohly pouze viditelně vyvěsit informaci, že obslouženi budou výhradně zákazníci, kteří splňují podmínky ministerstva. V případě, že by přišli hygienici dodržování pravidel ověřit, zodpovídal by se host, nikoliv provozovatel podniku. Podle výkonné ředitelky asociace restaurací Apron Kateřiny Holnové nařízení kontrolovat hosty není správné už z důvodu, že se to týká zahrádek. „Zahrádky jsou otevřené, volně přístupné prostory,“ poukázala.

Reklama

Výběr článků

Načítám