Hlavní obsah

Hospody už certifikáty nekontrolují

Právo, zr

Restaurace a kavárny v Česku až na výjimky přestaly kontrolovat certifikáty o očkování nebo prodělání covidu, jež lidé nejčastěji ukazují v mobilní aplikaci Tečka. Vyplynulo to z ankety Práva mezi provozovateli i zákazníky. Přitom tato povinnost ještě pár dnů platí, vláda ji zrušila až k nadcházející středě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Včera (v pátek) jsem byla na obědě v kavárně v Praze 6. Vždy tam Tečku striktně kontrolovali, ale teď mávli rukou, že už to vidět nechtějí, protože od 9. února to nebude povinné,“ popsala Právu paní Jana.

Stejnou zkušenost má i Pavel po večerní návštěvě pivnice v centru metropole. „Před čtrnácti dny to kontrolovali, teď už nikoli,“ potvrdil. V podniku přitom není štamgastem, kterého by si vrchní pamatoval.

Chlíbek: Neočkovaní do restaurací je správný krok

Koronavirus

Zato Roman v druhém pražském obvodu ano. V jeho oblíbeném podniku jej kontrolovali denně. „Až ve čtvrtek po oznámení vlády poprvé nepoužili kontrolní čTečku a za den už jen mávli rukou,“ vylíčil Právu.

Přestali dávno

Ani v restauracích v Mladé Boleslavi se už mnoho číšníků s kontrolou nezdržuje. „Chcete ukázat Tečku?“ ptá se nově příchozí host a odpovědí mu je lhostejné mávnutí ruky.

Třeba v Hradci Králové v pátek někde kontrolovali. Obvykle to ale bylo už jen pohledem, certifikáty se nijak neověřovaly.

Při návštěvě divadla v Plzni přísná covidová prověrka, do tamní hospody bez kontroly

Domácí

Většina hospod v Ostravě či Teplicích podle zjištění Práva přestala Tečku kontrolovat již před několika týdny.

Pečlivější v kontrolách jsou podle zkušeností v některých kadeřnictvích a také provozovatelé bazénů a lázní.

Konec. Soud pustil neočkované do restaurací

Domácí

Od středy 9. února nebude prokazování bezinfekčnosti ve službách z rozhodnutí vlády povinné. Tuto povinnost konkrétně pro stravovací a ubytovací zařízení ve středu zrušil Nejvyšší správní soud, s odloženou platností o týden.

Konec certifikátů: Neočkovaní se můžou vrátit do restaurací i na akce

Domácí

Vláda se však podle premiéra Petra Fialy (ODS) rozhodla na základě doporučení odborníků, rozhodnutí soudu změnu pouze urychlilo.

Reklama

Související články

Zdražení a covidové restrikce drtí restaurace

Zdražení jídla i pití a covidové restrikce jsou hlavními důvody, proč do restaurací po celé České republice chodí méně lidí. V gastronomii přitom u nás pracuje...

Výběr článků

Načítám