Hlavní obsah

Hniličkova sportovní agentura může vypisovat dotace a posílat peníze, schválili poslanci

Novinky, Renáta Bohuslavová

Národní agentura sportu dostane od vlády až půl miliardy navíc, aby mohla vypisovat dotace a vylácet peníze sportovním klubům, které mají ztráty kvůli koronaviru. Navýšení peněz i přes kritiku opozice schválila v úterý Poslanecká sněmovna. Zákon nyní poputuje do Senátu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec za ANO a vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička.

Článek

O peníze pro Národní agenturu sportu žádá ministerstvo školství. To totiž v letošním roce předává agendu kolem sportu právě agentuře. Ta ale pro letošní rok nemůže vypisovat dotační tituly a poslat tak peníze klubům, které o ně v souvislosti s dopady koronaviru žádají.

Dotační programy pro rok 2020 muselo vypsat ministerstvo školství do konce roku 2019 a letos peníze vyplácí. Dotační tituly pro příští rok už ale vypisuje právě agentura a peníze bude moct vyplatit až příští rok.

Národní sportovní agenturu povede bývalý hokejista Hnilička. Bude mít plat jako ministr

Domácí

Podle jejího předsedy Milana Hniličky se ale už nyní sportovní kluby kvůli koronaviru dostávají do svízelné situace a žádají o zafinancování ztrát, které jim krize přinesla, a agentura zatím nic vypsat nemůže. Proto je podle něj změna podstatná.

Opozice vládě vyčítala, že zatím není jasné, kdo a kdy se k penězům dostane. „Jaká budou kritéria? Kdy kluby peníze dostanou?”, ptal se například poslanec ODS Jakub Janda.

SPD také navrhla, aby agentura musela zveřejnit podmínky podpory do týdne, nebo do 14 dnů od účinnosti zákona. To ale koaliční poslanci nepodpořili. Podle Hniličky je nebezpečné dávat jakékoliv termíny, vzhledem k neustále se se měnící situaci by je totiž nemusela agentura podle něj splnit.

Hniličkovi budou ve sportovní agentuře radit Jágr, Neumannová, Železný i Nedvěd

Domácí

Podle Hniličky je ale nyní potřeba dát agentuře kompetence pro to, aby dotační tituly mohla vůbec vypsat a až poté řešit konkrétní kritéria. Obecně podle něj půjde podpora především do neziskového sektoru a například těm, kteří mají sportoviště v dlouhodobém pronájmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám