Hlavní obsah

Hniličkovi budou ve sportovní agentuře radit Jágr, Neumannová, Železný i Nedvěd

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedovi nově vzniklé Národní sportovní agentury Milanu Hniličkovi budou radit zkušení sportovci. V rámci poradního orgánu, který bude mít celkově 27 členů, budou například hokejista Jaromír Jágr, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, fotbalista Pavel Nedvěd nebo oštěpaři Jan Železný či Barbora Špotáková. Na tiskové konferenci o tom v úterý informoval Milan Hnilička.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička

Článek

„Volili jsme lidi, se kterými od začátku komunikuji, a ty, se kterými chci spolupracovat. Národní rada pro sport bude poradním orgánem,” řekl na tiskové konferenci Hnilička.

K tomu se krátce vyjádřil i premiér Andrej Babiš, který byl na tiskové konferenci také přítomný. „Já se k tomu nehlásím. Vidím to teď poprvé. Ani pořádně nevím, kdo v radě je, ale chtěl jsem, aby tam nebyli politici, je důležité mít tam kraje. Sport je ale mou prioritou a dohlížím na něj,” řekl Babiš.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a premiér Andrej Babiš (ANO)

Kromě sportovců v radě usedne například bývalá hejtmanka Karlovarského kraje a poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO), poslanci Jan Birke (ČSSD), Roman Kubíček (ANO) nebo Ivo Pojezdný (KSČM). Není tam žádný zástupce současné opozice.

Kejval, Jansta nebo Král

Ze zákona musel mít poradní orgán nejméně 15 členů, nakonec se rozrostl ale až na 27 členů. Kromě politiků a sportovců budou členy například i předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, předseda České unie sportu Miroslav Jansta či předseda Svazu českého ledního hokeje Tomáš Král a řada dalších. Radit bude Hniličkovi například i paralympijský vítěz a handicapovaný cyklista Jiří Ježek.

Celá agentura, která vznikla 1. srpna 2019, má ještě kromě Hniličky dva místopředsedy. Těmi jsou bývalý náměstek z ministerstva pro místní rozvoj Michal Janeba a bývalý basketbalista Ivo Lukš.

Hnilička: Ministerstvo sportu mi neprošlo, nevypadalo by to dobře

Domácí

Podle nich se chce nyní agentura ve svém začátku zaměřit především na podporu mládeže. Bude pokračovat v dotačním programu Můj klub, který od příštího roku přejde z gesce ministerstva školství právě pod agenturu, a nově připravuje projekt Kabina, který by měl mířit na podporu obcí do tří tisíc obyvatel a pro každou z nich by mělo být vyšetřeno až půl miliardy korun. Hnilička od konce února do června plánuje vyrazit do každého z krajů a projekt konkrétně představit.

Babiš: Úředníci jsou arogantní

Babiš kritizoval především současné chyby v projektu Můj klub. Konkrétně pak aroganci úředníků na resortu školství a byrokratickou složitost.

„V rámci projektu Můj klub kluby nedostaly 80 milionů korun kvůli nějakému formuláři a jsem na to naštvaný. Doufám, že to bude jiné než na MŠ. Úředníci na MŠ jsou arogantní vůči těm klubům,” řekl premiér, který má už více než dva roky i ministra na resortu školství. Je jím Robert Plaga (za ANO).

Agentura bude aktivně pracovat i na elektronizaci a vytvoření rejstříku sportovců, plánu významných sportovních akcí a bude rozvíjet investiční i neinvestiční dotace do malých i velkých sportovních klubů. K tomu musí také vytvořit jasná pravidla i systém kontroly. Na to vše má celý rok čas, jelikož činnost agentury jako takové začne až v roce 2021. Už nyní ale musí připravit systém rozdělování dotací právě pro příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám